Zaorálek temperamentně hájil rozhodnutí o těžbě lithia. Jestli se budeme hádat, těžaři se na nás vykašlou a půjdou na Balkán

08.10.2017 12:24

V nedělní Partii FTV Prima se setkali volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, předseda ODS Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Hned na začátku si vjeli do vlasů kvůli lithiu. A tím to zdaleka neskončilo...

Zaorálek temperamentně hájil rozhodnutí o těžbě lithia. Jestli se budeme hádat, těžaři se na nás vykašlou a půjdou na Balkán
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Partie.

Prvních pár minut se pánové věnovali těžbě lithia v Česku. Zaorálek varoval před zneužíváním tohoto tématu. „Pokud by se to takto rozjelo, je dobré, aby se řeklo, o co vlastně jde. To je jako v té pohádce, kdy se loupežníci perou o pytel zlata, ale právě proto, že se o pytel perou, tak se z toho stane pytel listí. A mně připadá, že bychom mohli dopadnout stejně,“ varoval Zaorálek.  

V tuto chvíli se pracuje na studii proveditelnosti, která by měla být hotová v říjnu příštího roku, a pokud se ukáže, že těžba lithia je perspektivní, stát podle Zaorálka pracuje na tom, aby tu vznikla infrastruktura na využití lithia přímo v Česku. Podle ministra zahraničí bychom si měli dát pozor na jednu věc. Zásoby lithia jsou i na Balkáně, a pokud se my budeme bít mezi sebou, investor si může říct, že půjde jinam. Vyzval proto nejhlasitější kritiky těžby lithia, „aby se chytili za nos ti, kteří měli velmi dlouho čas se zabývat lithiem a teď se najednou probudili,“ vypálil ministr zahraničí s tím, že nechápe, proč dnes tolik křičí i koaliční hnutí ANO Andreje Babiše. U opozice by to prý ještě chápal.

Když se dostal ke slovu Fiala, skutečně vládu nešetřil. „Já tady mám krátkou reakci na pana Zaorálka. Váš ministr podepsal to memorandum, to je politický diletantismus,“ zlobil se Fiala. Slova Andreje Babiše jsou podle předsedy ODS velmi pokrytecká a Fiala by byl rád, aby ještě vystoupil premiér Sobotka a řekl, jak to bude dál. „Já bych nerad, aby se z toho stala druhá OKD,“ řekl Fiala. Musí být jasně řečeno, co se bude dít.    

Pirát Bartoš poukázal na to, že Česká republika čelí nákladným arbitrážím a my nemáme jasně řečeno, co se bude dít, když ta těžba začne. „Je to šito horkou jehlou, vyvolalo to řadu otázek,“ varoval Bartoš.  

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Poté došlo ke změně tématu. Hosté se přeli o to, zda tato vláda byla úspěšná. Kdyby měl známkovat Lubomír Zaorálek, dal by vládě dvojku. Ocenil především to, že tato vláda dokázala posunout nálady ve společnosti, dnes je Česko prodchnuté pozitivními očekáváními, a to je podstatné.

„Tato vláda obnovila důvěru lidí v této zemi. Je to proto, že nám se podařilo něco, co se vám nepovedlo,“ vypálil Zaorálek na Fialu. „My jsme tady obnovili sociální smír. Vy jste dokonce nazývali odboráře lůzou. Nám se podařilo obnovit sociální smír a vrátit důvěru v  politiku. A když dokonce slyším některé opoziční politiky, kteří mluví o lidských zrůdách, tak to je strašně nebezpečné,“ varoval Zaorálek.

Fiala nabídl trochu jiné hodnocení vlády. ODS prý vládě také vystavila vysvědčení a dopadlo to všelijak. „Dobré známky jste měl v šikaně podnikatelů, v rozvoji byrokracie. Drobní a střední podnikatelé mají potíže, přitom na nich stojí vaše ekonomika. Vy tady mluvíte o sociálním smíru, ale řada těch drobných podnikatelů kvůli vám musela skončit,“ kroutil hlavou Fiala.

ODS místo všemožných regulací nabízí snížení sociálního pojištění pro všechny občany, což zvýší příjmy všem. V tu chvíli mu Zaorálek skočil do řeči a varoval, že se vlastně ODS od své poslední vlády vůbec nepoučila a znovu chce zatnout sekeru do státních rozpočtů. „Pane ministře, neskákejte mi do řeči, já bych to také mohl dělat, ale nedělám to,“ ohradil se Fiala. Posléze program ODS označil za program, který pomůže všem.  

Pirát Bartoš dal za pravdu Fialovi. „Jestli něco teď není v České republice, tak to není sociální smír mezi jednotlivými skupinami. My máme heslo: Všichni nejsou zloději, ale tady to pořád zaznívá. Vždyť i v ČSSD zaznívá, že živnostníci jsou morem této země. Tady máme na billboardech hesla vyhlásíme válku, a to je rétorika pana Babiše,“ rozčiloval se Bartoš. Z plánů ODS má však také obavy.

Pár slov řekl i k EET. „Já jen chci říci, že EET tu situaci nenarovnala. Ta služba tady nic nevyřešila. Zasáhla do e-shopů a různých oblastí,“ rozčiloval se Bartoš.

Bohužel přišel o pár minut času. Když popisoval, co všechno je na EET špatně, na obrazovky naskočila televizní upoutávka na Váš Prima receptář. Moderátorka se za tento technický problém omluvila.

Evropa určitě neuspěla

Ve druhé polovině rozhovoru došlo na uprchlickou krizi. Hosté se shodli na tom, že Evropská unie při řešení uprchlické krize neuspěla. „To, že do Evropy vstoupil milion lidí v případě Německa, to je něco, co by porazilo každou politickou reprezentaci, pokud se něco nezačne měnit. To, že jsme se v poslední době ozvali tak razantně a jasně jsme řekli, že odmítáme vyplňovat nějaké kolonky, to je ten byrokraticko-technologický způsob, který nic neřeší,“ varoval Zaorálek.

Fiala také konstatoval, že Evropa neuspěla. „Evropa určitě neuspěla... Nepodařilo se řešit ten obrovský proud migrantů, kteří nebyli nijak zkontrolováni, a to ani z hlediska bezpečnosti... To, co se stalo, ale nebylo nevyhnutelné,“ zlobil se ve studiu Fiala. Teď se alespoň něco mění, ale podle předsedy ODS je to stále málo. Rozhodně je třeba zefektivnit návratovou politiku.

Bartoš to viděl stejně. „Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí na světě, to je dobře a česká vláda by měla udělat maximum pro to, aby to takhle zůstalo,“ řekl Bartoš. Piráti si prý Schengenu velmi váží a stojí o to, aby zůstal otevřený. Ale to se povede jen tehdy, když budeme na jedné straně hájit vnější hranice EU a současně pomáhat lidem v místech konfliktů či bídy. Tady poukazoval především na africké státy. „My to musíme řešit, aby se tam ti lidé měli líp, abychom se tímto způsobem ochránili,“ zdůraznil předseda Pirátů.

Pár slov padlo také k české zahraniční politice. Podle Zaorálka je pilířem naší politiky naše členství v EU a v NATO, musíme rozvíjet i vztahy s dalšími partnery, jako je Čína. Fiala s Bartošem okamžitě ministrovi zahraničí vyčetli, že se česká vláda chovala až příliš servilně vůči Číně, což rozhodně nebylo potřeba s ohledem na to, jak malé obchody s Čínou máme, např. v porovnání s Japonskem.

Fiala si ale rýpl i do Pirátů. Nelíbí se mu myšlenka Pirátů, že by se akce NATO měly opírat o mandát Rady bezpečnosti OSN, kde sedí také Rusko a Čína, jež těžko schválí nějakou operaci NATO. Bartoš i přesto trval na tom, že by Severoatlantická aliance měla při některých svých operacích žádat o mandát OSN.

Nakonec pořadu došlo na kvalitu potravin. Zaorálek chválil vládu, že toto téma dokázala zvednout a řešit ho. Europoslankyně sociální demokracie Olga Sehnalová se tomuto tématu dlouhodobě věnuje. Bartoš a Fiala se Zaorálkovi vysmáli s poukazem na to, že vláda mohla udělat i víc. Bartoš připomněl, že česká vláda mohla v oblasti kvality tlačit na české producenty. Podle Bartoše by pomohlo, kdyby na národní úrovni dostávali dotace menší čeští zemědělci a ne ti největší. S tímto nápadem uspěl jak u Fialy, tak u Zaorálka.

reklama

autor: mp

PhDr. Jiří Horák, Ph.D. byl položen dotaz

Hrozby

Obracím se na vás jako na zástupce této koalice. Odhlasovali jste, že je pro nás největším bezpečnostním rizikem ruský režim. Opravdu to tak je? Ruska se rozhodně nezastávám ani si nedělám iluze o tom, že nemá imperialistické ambice, ale v čem nás konkrétně ohrožuje? Myslíte, že by na nás zaútočilo,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …