Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Dobrušce mají novou Tatru Force od THT, sloužit bude požárnímu družstvu v Domašíně

Dobrušská jednotka sboru dobrovolných hasičů dne 4. října 2017 slavnostně převzala novou hasičskou cisternu Tatra Force, dodavatelem byla firma THT Polička.

Cena vozu překračuje sedm a půl milionu korun, devadesát procent nákladů pokryje dotace z programu IROP, zbytek hradí město Dobruška.

Nová cisterna s kapacitou devět tisíc litrů vody a 540 litrů pěnidla bude sloužit požárnímu družstvu v Domašíně.

Slavnostní akt měl dvě části – první se odehrála na náměstí F. L. Věka v Dobrušce, druhá na návsi před požární zbrojnicí v nedalekém Domašíně.

Je to poprvé v novodobé historii Dobrušky, kdy jednotce byla předána nová technika. Je to krásný stroj, který si hasiči po těch letech zaslouží,

uvedl starosta Dobrušky Ing. Petr Lžíčař.

Podvozek

Podvozek Tatra Force, který byl pro stavbu této cisternové automobilové stříkačky zvolen, je osazen vidlicovým osmiválcem o výkonu 325 kW. Motor splňuje emisní normu Euro 5 díky systému selektivní katalytické redukce. Chlazen je vzduchem a přeplňován jedním turbodmychadlem.

Převodovka vozu je mechanická, vybavena je systémem poloautomatického řazení Norgren. Standardně přenáší hnací sílu od motoru na kola zadních náprav, pohon přední nápravy je připojitelný. Všechny diferenciály jsou vybaveny mechanickou uzávěrkou.

Čtyřmístná sklopná kabina je vybavena nezávislým vytápěním, velitel má v dosahu přenosný pracovní světlomet s kroucenou šňůrou.

V přední části vozu je na nárazníku v podélnících rámu uchycen elektrický lanový naviják, pod ním je asanační lišta.

Nástavba

Nástavba cisterny je řešena modulově a sestává celkem ze tří částí. Přední a zadní skříně pro vybavení jsou z hliníkových profilů a olepeny plechem. Na bocích jsou schrány přístupné roletkami s podélným madlem, k obslužnému panelu čerpadla se přistupuje nahoru výklopnými dveřmi.

Prostředním modulem nástavby je nádrž na hasivo z nerezavějící oceli. Vnitřní přepážky ji rozdělují na prostor pro vodu o objemu 9 000 litrů a pro pěnidlo o objemu 540 litrů.

Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém režimu a 150 litrů za minutu v režimu vysokotlakém. Umožňuje i kombinovaný provoz.

Sdílet