Marek Dalík žádá nový proces. Má naději?

Marek Dalík chce zvrátit soudní verdikt, který ho poslal na pět let do vězení za údajný pokus o podvod při obří vládní zakázce na transportéry Pandur. Dalíkův advokát chystá dovolání k Nejvyššímu soudu. Tam už jednou Dalík uspěl, když soud zrušil původní verdikt. Na tom, že někdejší důvěrník premiéra Mirka Topolánka bude muset během podzimu nastoupit do vězení, ale dovolání nic nemění.

Po šesti měsících na svobodě, kam se dostal díky Nejvyšší mu soudu, který mu v dubnu zrušil původní čtyřletý trest za korupci, se Marek Dalík začal zase balit do vězení. Během měsíce má nastoupit zpátky, protože vrchní soudu v létě opět Dalíka uznal vinným v zakázce na Pandury. Opět změnil právní kvalifikaci případu, z korupce se stal pokus o o podvod a místo čtyř let vězení má Dalík za mřížemi strávit o rok více.

Česká televize nicméně nyní zjistila, že Dalíkův obhájce připravuje mimořádný opravný prostředek, kterým chce svého klienta opět dostat na svobodu. “Dostal jsem od klienta pokyn, abych připravil dovolání,” potvrdil advokát  Tomáš Gřivna.

Dovolání ovšem nic nemění na tom, že Dalík bude muset znovu nastoupit do vězení. Teď čeká na předvolání, které mu stanoví zhruba měsíční lhůtu, kterou má na to, aby se dostavil do věznice. Předvolání by podle informací soudu mělo dorazit každým dnem. Na výsledek dovolání tak Marek Dalík bude čekat za mřížemi.

K tomuto tématu:

» Dalík promluvil: Jaké aktivity skrývá prezidentův rádce Nejedlý?
» Dalíkovo svědectví vyvolalo rozruch na Slovensku. Kvůli Ficovi
» Protikorupční policie začala znovu zkoumat aféru Pandur, zajímá ji Dalíkovo svědectví pro Neovlivní.cz
» Smlouva k Pandurům: půl miliardy pro firmu blízkou ČSSD
» Dalíkovi právníci podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Jeho šance přitom nejsou úplně mizivé. A to zejména proto, že soudy nejsou schopny se shodnout, co vlastně někdejší pravá ruka Mirka Topolánks provedla. Jestli si během zakázky na transportéry řekl o úplatek, aby byl kontrakt hladce prodloužen. Nebo jestli blufoval, sliboval zbrojařům něco, co nedokázal zařídit a tak šlo o podvod. A hlavně, jasný důkaz, že částku půl miliardy, o kterou se hraje, skutečně vyslovit Marek Dalík.

Sám  lobbista od počátku vinu odmítal. Loni v létě pak poskytl jediný rozhovor magazínu Neovlivní.cz, v němž poprvé popsal svoji verzi případu. Tvrdil, že částka půl miliardy skutečně na schůzce se zbrojaři v restauraci u Malířů padla, vyslovil ji ale slovenský podnikatel a přítel premiéra Fica Miroslav Výboh. A nešlo o úplatek, ale o převzetí provizní smlouvy se zbrojařskou firmou  Steyr, kterou do té doby měla firma Pavla Musely blízká sociální demokracii.

“Opravdu se to nestalo, já jsem opravdu nikomu neřekl, že chci peníze. A už vůbec ne pro sebe. Prostě jsem to neřekl, nevyslovil. Takže jsem nelhal. To, že to měl být kontrakt pro Výboha, to jsem do teď neřekl, to je pravda. V tom jsem neříkal celou pravdu. Ale to mi od začátku tvrdili všichni: Barták, Výboh, že to nemůžeme říct. A já jsem jim uvěřil. Byla to moje chyba,” prohlásil v rozhovoru.

Se stejným vysvětlením se snažil přesvědčit i vrchní soud, ten ale jeho nové verzi neuvěřil. A ještě mu zpřísnil trest. Nikdo z aktérů příběhu, které redakce oslovila, jeho verzi nepotvrdil. Naposledy to byl Martin Nejedlým, prezidentův poradce. Právě on seznámil Dalíka s Miroslavem Výbohem. “Ale u žádné schůzky ohledně Pandurů jsem nebyl. Takže k tomu nemohu nic říct,” prohlásil v rozhovoru pro tištěný magazín Neovlivní.cz.

Dalíkovu verzi tedy nepodpořil, zpochybnil nicméně důvod, proč jde lobbista do vězení: “Je pozoruhodné, že za to, že někde někdo něco řekl, má jít do vězení. Nechci to do detailu rozvíjet, už to přineslo neštěstí několika lidem. Ale je to věc, která mi připadá zvláštní. Jako kdyby se člověku vytvořila image a za ni někdo pyká.”