Češi si málo šetří na horší časy, zadlužují se jako diví

Češi utrácejí, berou si o sto šest hypotéky a další úvěry, ale málo si odkládají stranou na horší časy. Počet lidí, kteří mají finanční polštář, poklesl oproti loňskému roku o jedenáct procent. Uvedla to Česká bankovní asociace s odvoláním na průzkum agentury SC&C, v němž se vyptávala tisícovky respondentů s bankovním účtem. Jen třináct procent z nich by ze svých úspor, při zachování stejného životního stylu, vyžila půl roku.

Podle viceguvernéra Tomšíka je rozdíl, zda na silnici vidíte doporučenou rychlost třeba 40 km/h, anebo značku maximální povolená rychlost 40 km/h. Foto: Pixabay

Průzkum potvrdil, že sice polovina Čechů si je vědoma, že by měla být na stáří zajištěna, ve skutečnosti ale mají naspořeno méně než 300 tisíc. Jejich snem je přitom mít na penzi úspory v průměru 2,6 milionu korun.

REZERVU MÁ POUZE ŠEST Z DESETI

Pohotovostní finanční rezervu má 60 procent dotazovaných, což je o jedenáct procent méně než v loni. Překvapivě více než třetina dotázaných přiznala, že neví, na jak dlouho by jim jejich finanční rezervy vystačily.

Zveřejněný průzkum je další z mnoha apelů z finanční sféry na domácnosti, aby brzdily, i když na druhou stranu marketéři bank, jejich provizní prodejci (finanční poradci) a obchodníci jsou rádi, když lidé utrácejí, i když na celkově astronomický dluh zhruba dvou biliónů korun.

Česká národní banka by ráda bankám přikázala, aby už neposkytovaly tolik hypoték, ale nemůže, je to jen ve formě doporučení. Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka je rozdíl, zda na silnici vidíte doporučenou rychlost třeba 40 km/h, anebo značku maximální povolená rychlost 40 km/h.

VICEGUVERNÉR: HOŠI, BRZDĚTE!

Hlavně prodejci finančních produktů doporučení ČNB, aby se neposkytovaly úvěry na celou prodejní cenu předražených nemovitostí, obcházejí. Když klienti nemají na celou sumu, nedostanou tak vysokou hypotéku a nemají úspory, tak to dokonce dotahují z kreditek. ČNB se toho obává.

„ČNB si musí klást otázku nejenom, kde to je teď, ale co se s ním stane za rok, za dva, i za pět let. My se opravdu musíme dívat dopředu. Nejsme centrální, abychom řekli, co je adekvátní a co ne. Naším cílem je dívat se na rizika, která jsou spojena právě s růstem nemovitostí a růstem cen úvěrů do těchto nemovitostí. My musíme bránit tomu, aby došlo k rozjetí spirály mezi cenami nemovitostí, a těmito úvěry. Protože ve chvíli, kdy máte benevolentní poskytování úvěrů, tak to umožňuje tlačit ceny nahoru a klademe si otázku, jestli je to pak o dostupnosti bydlení,“ prohlásil Tomšík v nedávných Otázkách Václava Moravce v ČT.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kyberzločinec se natahoval pro 13 milionů korun, ale neuspěl

Průzkum
Více než polovina Čechů a Češek se dostala do situace, kdy se někdo snažil ukrást peníze z jejich účtu nebo platební karty. Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu, který Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla technologická a platební společnost Mastercard. Podle České bankovní asociace (ČBA) je nejvyšší zachráněná částka u jednoho klienta 13 milionů korun.