Přetáčení tachometrů vezme českým motoristům ročně 6 miliard korun

Čeští řidiči ročně zaplatí za ojetá auta o 6 miliard korun více než je jejich reálná hodnota. Na vině je neustále hromadně využívané přetáčení kilometrů, díky čemuž nabízené vozidlo „omládne“ a je možné ho prodat za vyšší cenu.

Motoristé se nově mohou kvůli přetočenému tachometru dostat do vážných potíží. Foto: Pixabay

Podle studie Asociace obchodu s ojetými automobily se v roce 2016 prodalo na 700 tisíc ojetých automobilů, přičemž bezmála 40 procent z nich mělo stočený tachometr. Počet ujetých kilometrů se obvykle snižuje o 115 tisíc. Celkový počet stočených kilometrů přitom dosahuje hodnoty 31 miliardy kilometrů. Pro názornost: jde o vzdálenost 207krát mezi Zemí a Sluncem.

Ojetina se loni prodávala průměrně za 190 900 korun, což znamená navýšení ceny díky stočenému tachometru o 22,5 tisíc. V součtu se všemi prodanými vozy tak výsledná hodnota podvodu s nesprávnými údaji na tachometru představovala v uplynulém roce částku 6 miliard korun.

Společnost Cebia, která prověřuje historii vozidel, vloni zaznamenala rekord ve stáčení tachometru. Citröen Berlingo z roku 2007 měl podle prodávajícího najeto 145 tisíc kilometrů, jenže ještě v roce 2011 mělo na tachometru více než 663 tisíc kilometrů. Auto tak bylo „mladší“ o téměř 520 tisíc najetých kilometrů.

 Pro Asociaci obchodu s ojetými automobily je problematika stáčení tachometrů stěžejním tématem. Proto doporučuje při koupi ojetého vozu dvakrát zvážit rizika jeho skutečného původu. „Často se setkáváme s tím, že Češi preferují ojetá auta z Německa zejména kvůli tamní servisní péči. Vozidlo s českým původem zase mnohem důkladněji prověříte v dostupných databázích, které kombinují data ze servisů a pojišťoven,“ řekl předseda asociace Jiří Grund.

Dodal, že přibližně 23 procent všech prodejů ojetých aut připadá na individuální dovozy ze zahraničí. „Kvůli nepropojenosti evropských databází jde však o nejvíce rizikové koupě. Až třetina vozidel, které mají deklarovaný původ v Německu, ve skutečnosti pochází z jiné země,“ upozornil Grund.

Motoristé se přitom nově mohou kvůli přetočenému tachometru dostat do vážných potíží. Od června totiž technik STK, pokud zjistí v kolonce ujeté kilometry nižší číslo než u předchozího protokolu, omezí technickou způsobilost automobilu na měsíc a jeho majitel musí do té doby doložit, kde se stala chyba. Stočení tachometru je nově rovněž přestupkem, takže pokud fyzická osoba prodá takto upravené auto, hrozí mu pokuta až půl milionu korun.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Posvítí nám semafor na cestu ke zdraví?

Snaha usnadnit spotřebitelům orientaci v obalech, aby se nenechali zmást líbivými obrázky a lákavými tvrzeními. Systém, který nám pomůže v boji s nezdravými stravovacími návyky. To zní jako krok, proti němuž není …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB