11 důvodů, které zpomalují váš počítač

Dřív či později začne váš počítač po zapnutí pomaleji nabíhat, otevírání programů mu bude trvat déle a vy stále častěji bude nervózně sledovat symbol přesýpacích hodin, nebo otáčejícího se kolečka. Můžete tomu předejít? Zkuste našich 11 tipů.

„Za většinu příčin, které vedou ke zpomalení počítače, si lidé můžou sami. Nejčastěji kvůli své neznalosti,“ konstatuje Lukáš Vejman, ze společnosti MyCom, která se specializuje na poskytování cloudových služeb.

„Mnoho lidí například zapomíná na pravidelný restart systému, nebo mají při práci otevřené nesmyslné množství internetových stránek.  Ke zrychlení počítače tak mohou přispět sami tím, že změní své návyky. Od dalších ´zpomalovačů´ jim zase mohou pomoci běžně dostupné nástroje, jejich použití zvládne i laik,“ pokračuje Vejman. Se zbytkem příčin je samozřejmě potřeba obrátit se na kvalifikovaný servis. A potom už zbývá jen důsledně dodržovat následujících 11 bodů:

  • Ukončit nepotřebné, nebo nepoužívané programy běžící na pozadí

Pro správný chod celého systému je dobré vždy úplně ukončit hlavně náročnější programy, aby zbytečně nezahlcovaly kapacitu.

  • Velký počet otevřených záložek v internetovém prohlížeči

Jednoduše řečeno, čím víc otevřených záložek, tím víc spotřebovává internetový prohlížeč systémových prostředků.

  • Nedostatečně pravidelný restart systému

Pravidelný každodenní restart systému ukončí všechny nesystémové úlohy, které i při správném ukončení stále spotřebovávají systémové prostředky. U nových systémů je totiž vypnutí spíše formou uspání počítače a klasický restart tak někdy vyřeší více problémů, než samotné vypnutí.

  • Slabá paměť

I operační systém má jisté minimální požadavky na RAM paměť počítače. Tyto minimální požadavky jsou pouze na chod operačního systému jako takového, jakýkoli jiný spuštěný program bude totiž brát zdroje operačnímu systému a naopak, což bude mít negativní efekt na chod celého počítače.

V dnešní době na moderních operačních systémech je pro kancelářskou práci 4GB RAM dostatečná hodnota, pokud na pozadí neběží hudba z Youtube, nebo novinky z Facebooku.

  • Žádné, nebo málo místa na vašem harddisku

Nedostatek místa na disku zpomaluje reakci systému při čtení, nebo zápisu dat. Pro optimální běh by mělo zůstat alespoň 15% volného místa na každém disku.

  • Aktivni Add-ons v internetovém prohlížeči

Takzvané Add-ons jsou přídavky do internetových prohlížečů, které jsou často zdrojem nákazy, ale velmi často také brzdí chod internetového prohlížeče. Nejjednodušší je tyto přídavky vůbec neinstalovat, protože reálný přínos zpravidla nemají.

  • Využívání více než jednoho antivirového programu

Mít dva antivirové program neznamená být dvojnásobně chráněn, ale ve většině případů to spíš znamená velkou a zbytečnou zátěž pro systém. Navíc se tyto program můžou vzájemně vyhodnotit jako hrozba.

  • Neaktualizovaný operační systém

Výrobce operačních systémů často vydává nové „záplaty“ a řeší nově vzniklé bezpečnostní hrozby. Pokud vás tedy systém vyzývá k aktualizaci, poslechněte jej.

  • Nepravidelně čištěné Temporary files (dočasné soubory)

Do této složky se ukládají všechny dočasně nutné soubory při práci online nebo z lokálních programů a v 99,9% případů není potřeba je uchovávat.

  • U starších počítačů neprováděná častá defragmentace

Data se neukládají tzv. za sebou, ale rozdělují se na více částí a ukládají se na různá místa na disku, po jejich smazání se jednotlivé prázdné fragmenty automaticky nespojují, ale je nutno tuto operaci vynutit defragmentací disku.

  • Infekce virem, malwarem nebo jiným škodlivým kódem

Obecně platí, že nakažený počítač provádí nějakou vámi nezadanou práci, obvykle náročnějšího charakteru, která zpomaluje celý systém. Zde je lepší svěřit se do rukou opravdových odborníků, kteří vědí, které nástroje na čištění jsou skutečné a které naopak situaci zhorší. Amatérské pokusy nezřídka končí nevratnou ztrátou dat.

Další podrobnosti najdete na stránkách www.mycom.cz.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB