USA pokutovaly banku HSBC za manipulaci na devizovém trhu

Pokutu 175 milionů dolarů (3,9 miliardy korun) vyměřila americká centrální banka (Fed) britské bance HSBC Holdings, a to za „nebezpečnou a nevhodnou praxi“ při obchodování na devizovém trhu. Banka podle obvinění nebyla s to zabránit svým makléřům ve zneužívání důvěrných informací o zákaznících a v manipulaci s trhem.

Fed konstatoval, že britská banka pochybila při dozoru a v interní kontrole obchodníků. Selhala zejména v tom, že nedokázala odhalit obchodníky, kteří se s pomocí chatovacích programů domlouvali s konkurencí na obchodních pozicích při obchodování na devizovém trhu s cílem zvýšit zisk vlastní banky.

Mluvčí HSBC agentuře Reuters telefonicky z Londýna sdělila, že banka je ráda, že záležitost vyřešila.

Před třemi roky přišla pokuta od britského regulátora

Už v roce 2014 banku HSBC a další čtyři ústavy kvůli tomu pokutoval britský úřad pro regulaci finančního trhu FCA, švýcarský regulační úřad FINMA a rovněž americká komise pro obchodování s komoditami CFTC.

Banky podle nich nevykonávaly adekvátní a efektivní kontrolu nad svými obchody na devizovém trhu. Obchodníci v různých bankách vytvořili provázané skupiny, které sdílely informace o aktivitě klientů. Pomocí těchto informací pak obchodníci manipulovali s trhem tak, aby zajistili zisk svým bankám.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Denně se na něm zobchodují měny v objemu zhruba pěti bilionů dolarů (110 bilionů korun).

Vydáno pod