Bezohledný soused je krutě nepovedená sázka do loterie

Poradna

Sousedi, to je sázka do loterie. V minulých dílech poradny věnovaných poměrům v bytovém domě jsme se zabývali tím, co znamená neplatič pro poctivé sousedy a že členy výboru sdružení vlastníků bytových jednotek (SVJ) může přivést dokonce až před soud. Ale dluhy nejsou zdaleka to jediné, čím mohou nezvedení sousedé kazit vzduch ve společném bytovém domě.

S občasným štěkotem psa se v rámci velkých bytových domů tak nějak počítá. Foto: Pixabay

Hlučný návrat uprostřed noci, oslava za zdmi dětského pokoje, bouchání domovních dveří, dávka odpadků z horního balkonu nebo pokřikování na chodbách a občasný štěkot psa. S tím se v rámci velkých bytových domů tak nějak počítá. A pokud nejde o pravidelné excesy, dá se s tím i žít, i když často se skřípením zubů. Když totiž nejde o zdraví…

KOUŘ, SMRAD I OBAVY Z VÝBUCHU

O zdraví však už jde v případě, když například vedlejší balkon okupují náruživí kuřáci, jejichž nadílku zanáší větřík přímo do vašeho bytu. A představa uzavřených oken či balkonových dveří uprostřed léta je přímo děsivá. Obdobná situace může nastat, pokud si soused na své balkoně umístí slunečník tak šikovně, že vás odsoudí putovat za slunečním svitem mimo dům.

Nebo sbírá hromady smradlavých odpadků či je fanatik do zbraní a výbušnin, které skladuje v ložnici, v čemž cítíme ohrožení pro vlastní rodinu. Přestože jde o problém zdánlivě banální a řešitelný na základě přátelské domluvy a ohleduplnosti, stává se někdy pořádným oříškem.

OD DOMLUVY AŽ K SOUDU

Jaké je řešení? Prvním krokem by vždy měl být pokus o přátelskou domluvu. Následuje písemná výzva, aby se soused zdržel závadného jednání. Tuto výzvu je možné adresovat na výbor SVJ, zejména na sídlišti jsou však i sousedé členy různých sdružení, takříkajíc o vchod vedle. A když nepomůže ani tato výzva, řešením je až podání tzv. sousedské či zápůrčí žaloby k soudu. Pokud hrozí, že při čekání na výrok soudu může dojít k ohrožení zdraví, je možné požadovat vydání některého z opatření, jímž by se závadnému jednání souseda zamezilo.

Výsledek sporu však nemusí být tak jednoznačný, jak se zdá. Střetávají se v něm totiž dvě vlastnická práva. Na jednu stranu občanský zákoník omezuje vlastníka bytu, aby se zdržel činností, které způsobují, že např. odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, stín, hluk nebo otřesy vnikají do bytu jiného vlastníka v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují jeho obvyklé užívání. Tzv. přímé imise (kouř, prach) jsou zakázány bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda.

Na stranu druhou však i vlastník vedlejšího bytu má svá práva, a sice v tom smyslu, že se výsledky jeho činnosti, zjednodušeně řešeno, v přijatelné míře na provozu vedlejšího bytu projevit mohou. Vždy tedy bude záležet na tom, zda jde o zásah nepřiměřený místním poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání vedlejšího bytu. A právě tato porovnání a posouzení, na základě důkazů předložených žalobcem, jsou věcí soudu.

ROZSUDKEM TO KONČIT NEMUSÍ

Výrok soudu však tečkou za sousedskými spory nebývá. Obvykle totiž vyvolá spíš nevraživost a sérii naschválů, než smíření a podané pravice. Nestačí tedy vynést rozsudek, že se má soused závadného jednání zdržet, je nutné výkon takového rozhodnutí také zajistit. Pokud se soused dobrovolně nepodrobí, je nutné se znovu obrátit na soud, aby si plnění vynutil obvykle pokutami. Ale to už budou sousedské vztahy nenávratně zdemolované.

V případě, že se do sporu dostaneme s nájemcem bytu, pak je postup shodný, jen se po marném pokusu o přátelskou domluvu obracíme na vlastníka bytu. Je jeho věcí, aby vůči rušiteli zjednal nápravu, která může vést až k výpovědi nájemní smlouvy. Ale to jde o lepší variantu, protože jinak bohužel platí to, že sousedy si většinou nevybíráme a jsou sázkou do loterie, v níž se často krutě prohrává.

Jak postupovat při řešení sporů s bezohledným sousedem?

  1. Když vás soused obtěžuje svými projevy nad rámec, který považujete nepřiměřený, měli byste se s ním pokusit osobně domluvit, vyzvat jej písemně k nápravě a dalším krokem je žaloba, kterou může soud zkombinovat s předběžným opatřením.
  2. I soused však má svá vlastnická práva, takže je na straně žalobce, aby prokázal, že se jedná o zásahy nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání vašeho bytu.
  3. Soud bude tuto nepřiměřenost posuzovat. Pokud rozhodne ve váš prospěch, neznamená to automaticky hladkou vymahatelnost. Tu zajistí opět až soud, např. udělením pokut.
  4. Při sporu s nájemcem bytu se po marném pokusu o přátelskou domluvu obracíme na vlastníka bytu. Je jeho věcí, aby vůči rušiteli zjednal nápravu.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Bydlení

Blíží se velký chaos ve stavebnictví?

České stavebnictví v únoru po předchozím dlouhém propadu nepatrně vzrostlo. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v únoru meziročně vzrostla o 3,6 procenta. Zásadní vliv mělo …

Ceny nemovitostí v Česku přestaly klesat

Podle dat Eurostatu zveřejněných v minulém týdnu se ceny bytů v posledním čtvrtletí loňského roku v Česku mezikvartálně podruhé za sebou zvýšily o 0,3 procenta. Na konci roku nové byty ještě symbolicky zlevnily, ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.