V hlavní roli FED (Týden 39)

Bezesporu hlavní událostí uplynulého týdne bylo zasedání amerického FEDu, který trh silně překvapil svým neskrývaným optimismem ohledně budoucího vývoje největší světové ekonomiky. Z jednání amerických centrálních bankéřů vyplynulo, že výbor vidí dopady řádění hurikánů Harvey a Irma na svém území jen jako dočasné a v dlouhodobějším pohledu předpokládá meziroční růst ekonomiky Spojených států na úrovni 2,4 procenta. FED bude...

Bezesporu hlavní událostí uplynulého týdne bylo zasedání amerického FEDu, který trh silně překvapil svým neskrývaným optimismem ohledně budoucího vývoje největší světové ekonomiky. Z jednání amerických centrálních bankéřů vyplynulo, že výbor vidí dopady řádění hurikánů Harvey a Irma na svém území jen jako dočasné a v dlouhodobějším pohledu předpokládá meziroční růst ekonomiky Spojených států na úrovni 2,4 procenta.

FED bude v nejbližších měsících podle svého optimistického odhadu také jednat. Velká většina centrálních bankéřů předpokládá v letošním roce ještě jedno zvýšení úrokových sazeb a shoduje se také na tom, že v nastávajícím roce 2018 by měly sazby růst stejným tempem, jako letos (tedy opět třikrát). Taková reakce ze strany centrálních bankéřů trh překvapila, protože se díky slabším, než očekávaným datům z US ekonomiky očekávalo spíše umírněnější vyjádření.

Kromě záměru nadále zvyšovat úrokové sazby oznámil FED také, že se zároveň se zvyšováním sazeb chystá začít redukovat svoji bilanci nafouknutou několikanásobně díky programu kvantitativního uvolňování. V něm FED vykupoval z komerčních bank dluhopisy a další aktiva a poskytoval jim za ně levnou likviditu ve formě peněz. Program oznámený v minulém týdnu FEDem je opačného charakteru. Počínaje říjnem, začne centrální banka Spojených států ze své rozvahy dluhopisy prodávat. Během října prodá FED dluhopisy za 10 miliard dolarů a každé další čtvrtletí tento objem prodejů navýší o dalších deset miliard.

Jaká bude reakce trhu na redukci rozvahy FEDu? To je velice těžké odhadnout, protože se jedná o proces, který nemá v historii žádnou obdobu. Vše bude pravděpodobně záviset od toho, jak hladový bude trh po US dluhopisech. Ty sice aktuálně poskytují svým držitelům z historického pohledu poměrně nízký výnos, nicméně ve srovnání s výnosy jiných vyspělých ekonomik, je tento výnos stále poměrně atraktivní.

 

Má-li se obchodník rozhodnout, zda půjčit své peníze na 2,2 % úrok (USA), nebo 1,33 % (UK), či 0,4 % (Německo), případně 0,03 % (Japonsko), pak je volba jasná. Která z obou stran na dluhopisovém trhu převáží je tedy otázkou. Je ovšem pravděpodobné, že se na trhu s dluhopisy dočkáme vyšší volatility. Rychlejší než očekávané tempo zvyšování úrokových sazeb a vysoká volatilita na dluhopisovém trhu může být naopak negativním znamením pro již tak ambiciózně oceněné US akcie a přinést tak jejich majitelům chvilky plné dnes tolik žádaného adrenalinu.

Že jsem příliš velký pesimista? To slýchávám poměrně často. Ano, jsem opatrný, snad proto, že jsem na trhu už leccos zažil. A nemyslete si, že v roce 2000, či 2007 nebyli v módě a absolutní převaze optimisté. Není to ale tak, že bych seděl na pytlech s cashem a zlatem a čekal armageddon. Moje soukromé portfolio obsahuje více než padesát akciových titulů.  To je už solidní vlastní akciový fond, jsem si ale vědom rizik a jsem připraven s nimi bojovat. A vnímat riziko a umět se s ním poměřit by měli umět i dobří poradci.

Podrobný komentář včetně porovnání eurových podílových fondů zaměřených na globální dluhopisová portfolia naleznete zde.

 

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.