EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Hypoteční trh má staronového hráče

 

Stojaté vody hypotečního trhu rozvířil staronový hráč. Po několikaletém zkušebním období při refinancování, vstoupila 25. září Air Bank na trh nových hypoték. Čím se nová hypotéka Air Bank odlišuje od konkurence?

Loading



 


Trh nových hypoték se rozrostl o dalšího hráče. Air Bank sice oficiálně zahájila poskytování hypotečních úvěrů 11. února 2015, ale zaměřovala se pouze na refinancování hypoték. Pro vstup na trh nových hypoték se pečlivě přes dva a půl roku připravovala, aby nabídla především jednoduchost, větší flexibilitu a nulové poplatky.

Flexibila na prvním místě

Hypotéka je dlouhodobá záležitost. Během splácení se s nějakou životní změnou spojenou s finančními výkyvy setká téměř každý. Může se jednat o události, které splácení ztěžují, jako je například narození dítěte či pracovní neschopnost, nebo naopak ulehčuje, jako například zvýšení platu či sdílení nákladů při společném bydlení. Nová hypotéka Air Bank proto nabízí možnost přizpůsobit se jakékoliv životní situaci.
Hypotéka je často závazek až na několik desítek let. Během této doby je velmi pravděpodobné, že v životě klienta nastanou nějaké změny. A to i takové, které mohou mít přímý vliv na splácení hypotéky. Proto jsme chtěli klientům nabídnout hypotéku, která se jim přizpůsobí, ať už se budou nacházet v jakékoli životní fázi,“ říká Filip Zavřel, expert Air Bank na hypotéky.

Air Bank odlehčuje kouli na noze

Nová hypotéka se přizpůsobí finančním výkyvům v příjmech. Klient může kdykoliv snížit či zvýšit výši měsíční splátky zdarma. Pokud bude klient splácet pomaleji, jediným omezením bude jeho věk. Většina bank běžně umožňuje hypotéku splácet do 70 let.
Mimořádně může klient splácet zdarma v jakékoli výši a kdykoliv. Pokud má klient peníze navíc, ale obává se, že by mohl peníze někdy v budoucnu potřebovat, může je vložit do tzv. Chytré rezervy. Chytrá rezerva umožní zkrátit a zlevnit hypotéku a v případě, že klient bude peníze potřebovat, může si je beztrestně vzít zpět. A pokud bude chtít klient hypotéku předčasně splatit, může tak učinit zdarma i během doby fixace.
„Protože obdobné možnosti, jak si jednoduše přizpůsobit splácení, umožňujeme už několik let také u převedení hypotéky do Air Bank, víme, že naši klienti tyto možnosti velmi rádi a často využívají. Podle našich dat si svoji splátku o nejméně pět set korun upravovala už skoro třetina klientů a mimořádnou splátku zdarma udělalo skoro sedmdesát procent lidí. Výborně si vede i Chytrá rezerva, kterou využívají čtyři z deseti klientů s hypotékou,“ dodává Filip Zavřel.
Air Bank nabízí novou hypotéku zatím pouze na koupi hotového bytu nebo domu. Na hypotéku na stavbu si zřejmě ještě nějaký ten pátek budeme muset počkat. „Možnost vzít si hypotéku také na výstavbu banka v tuto chvíli nepřipravuje,“ uvedla v tiskové zpráva Air Bank. Na nedávné tiskové konferenci k představení nové hypotéky přitom ředitel produktů a marketingu v Air Bank Jakub Petřina uvedl, že zavedení hypotéky na stavbu banka plánuje, ale „zřejmě k tomu nedojde ani v příštím roce.“

V jednoduchosti je krása

Financování koupě nemovitosti umožňuje Air Bank maximálně do 80 procent její hodnoty (LTV). Při refinancování dosud banka nabízela maximální výši LTV 85 procent. Se zavedením nové hypotéky však nabídku sjednotila a hypotéky převede také maximálně do 80 procent LTV.
Úrokové sazby jsou také jednotné pro nové i převedené hypotéky. Do 1,5 milionu korun zůstávají 2,19 procenta a od 1,5 milionu korun 1,99 procenta. Hypotéku zafixuje Air Bank všem shodně na pět let. Pohyblivé sazby ze svého úrokového lísku banka vymazala.
Air Banka si zakládá na bezpoplatkové politice a stejně tomu je i u nové hypotéky. Neplatíte poplatky za schválení, poskytnutí a čerpání hypotéky, vedení běžného účtu a v případě načerpání hypotéky vrátí banka v plné výši poplatek také za externí odhad. Zdarma jsou i úpravy splátek, Chytrá rezerva či mimořádné splátky. Klient zaplatí pouze v případě předčasného splacení náklady na zajištění úroku během doby fixace a tisícikorunový poplatek za vklad do katastru nemovitostí.
Nová hypotéka Air Bank vypadá jako krásný sen, který se stal skutečností. Zda však banka nepřichází na trh nových hypoték trochu pozdě v době, kdy jdou úrokové sazby pozvolna vzhůru a konkurenční boj zavedených hypotečních bank je v plném proudu, ukáže až čas.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Vysoké úroky a refinancování

Jak refinancovat během rostoucích úrokových sazeb

Hypoteční sazby dynamicky rostou už od posledních pár měsíců minulého roku. V tuto chvíli atakují 6% hranici. Pokud jste si hypotéku fixovali před pěti lety, kdy byla průměrná úroková sazba na trhu 2%, tak letos vám bude při refinancování nabídnuta sazba více než dvojnásobná. A pokud si nepospíšíte, možná i trojnásobná. Jak se na takovou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

26. 04. 2022

Vysoké úroky a refinancování

Lidé chtějí fixovat hypotéky dopředu, největší zájem je stále o pětileté fixace

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů rostou, a ještě určitě porostou. Těm, kterým letos končí fixace a měli by své hypotéky refinancovat, se vyplatí začít řešit změnu fixace nebo i banky co nejdříve. Podle bank je u klientů stále nejoblíbenější pětiletá fixace, ale šlapou ji na patu i nabídky na fixování hypotéky na sedm a 10 […]

Text: František Veselý

20. 04. 2022

Příjem z pronájmu

Refinancování hypoték: někdy radost, jindy bolest. Letos se měsíční splátky mohou zvýšit o tisíce

Hypoteční úvěr je možné si sjednat i na 30 let, důležité jsou mezníky v podobě fixací. Po uplynutí fixačního období může klient buď refinancovat hypotéku u jiné banky, nebo refixovat u té stávající. Většinou se mu však změní úroková sazba, podle aktuální situace na hypotečním trhu. Někdy je důvod k radosti, protože se měsíční splátky sníží, jindy […]

Text: František Veselý

17. 03. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *