Hlavní obsah

Sedavá práce zhoršuje fyzickou kondici, pohyb zaměstnanců podporuje sotva třetina firem

Novinky,

Lidem trávícím většinu pracovní doby v kancelářích u počítače hrozí zhoršení fyzické kondice, s jejich sedavým zaměstnáním se pojí hlavně ochabnutí a zkracování svalů. Tito pracovníci nedokážou správně provést ani jednoduché protahovací či posilovací cviky. Zaměstnavatelé však tento problém příliš nezohledňují, jak vyplývá z průzkumu společnosti Edenred.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Více než třetina zaměstnanců od počítačů nedokáže přitáhnout nohy k tělu nebo pokrčit ve vzpřímené poloze nohu v kyčli a vytočit ji do strany. Přitom jde o základní pohyby, které by naše tělo mělo zvládnout. Svalstvo častým sezením oslabuje, což se nemusí projevit na našem vzhledu, ale na zdravotním stavu. Ochablé svaly totiž nedrží tělo tak, jak by měly, a dochází k nerovnoměrnému zatěžování kloubů a páteře, které generují bolest,“ vysvětlila Michaela Číhalíková z projektu Firma v pohybu.

Daný projekt zahájila letos v květnu společnost Edenred, celosvětově působící v oblasti transakčních řešení pro firmy, zaměstnance i obchodníky. Nový projekt se snaží zaměstnance přimět k tomu, aby si na webu udělali sami základní on-line diagnostiku vlastní kondice v podobě desítky cviků a následně využili individuálních rad, které se jim na základě vyhodnocení poskytují. Novinky již o iniciativě informovaly. [celá zpráva]

Diagnostiku zatím absolvovalo 424 anonymních zaměstnanců, kteří stráví většinu své pracovní doby sezením u počítače.

Kombinace špatného sezení a nedostatku pohybu omezuje dle průzkumu nejvíce základní funkci bederních, kyčelních a stehenních svalů, přitahovačů stehen a ramenních kloubů. Dysfunkce zmíněných svalových soustav má vliv i na stabilizační systém, držení těla i dýchání.

Ženy mají největší problém se stehenními svaly, muži mají dysfunkční ramenní klouby. Cvik ověřující mobilitu ramenního kloubu nedokázalo provést 48 procent z celkového počtu 114 diagnostikovaných.

Spíše jednorázové aktivity

Velkou většinu zaměstnavatelů, ať už nabízejí kancelářské, či jiné pozice, pohybové aktivity zaměstnanců nezajímají. Jejich aktivní pohyb podporovalo dle výsledků vlastního průzkumu společnosti Edenred v květnu 2017 necelých 30 procent tuzemských firem, konkrétně 243 z 824 oslovených podniků.

„Nabídka firemních benefitů zaměřených na podporu zdraví a sportování zaměstnanců je stále častější,” uvedla k tomu již dříve ředitelka pracovního portálu Profesia Zuzana Lincová.

Když už firmy sportování podporují, nejde většinou o nic pravidelného. Nejčastěji (58 procent) poskytují zaměstnancům příspěvky na sportovní aktivity. Dalších 47 procent podniků a institucí následuje evropský trend, tedy podporují různé formy pohybových aktivit přímo na pracovišti v průběhu pracovního dne. Na třetí pozici je podpora jednorázových sportovních a pohybových aktivit, jako jsou sportovní turnaje nebo běžecká odpoledne.

Firmy si nicméně podle výsledků průzkumu uvědomují, jak je pro ně důležité mít aktivní zaměstnance. Na aktivitu se podle zaměstnavatelů váže nižší nemocnost, zvýšená schopnost zvládat stres i lepší týmová práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám