Hlavní obsah

Celníci podají kasační stížnost kvůli zajišťovacím příkazům na FAU, které zrušil soud

Praha
Aktualizováno

Kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) hodlá podat celní správa kvůli zajišťovacím příkazům vůči opavské firmě FAU. Ty v pátek zrušil Krajský soud v Ostravě. Celníci v pondělní tiskové zprávě vyjádřili přesvědčení, že byly vydány oprávněně.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Kamión v areálu přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU.

Článek

„Generální ředitelství cel je přesvědčeno, že u zajišťovacích příkazů byly naplněny zákonné předpoklady pro jejich vydání, a to i ve světle aktuální judikatury Nejvyššího správního soudu,“ uvedla celní správa.

Ostravský soud v pátek zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU za zhruba 340 miliónů korun. Celní úřad podle soudu neměl důvod pro tak masivní zajištění.

FAU vlastní v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Po zásahu Finanční správy a celníků se FAU dostala loni v říjnu do insolvence, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o společnosti hovoří. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagóny," říká Babiš na nahrávce. Následně odmítl, že v době svého působení na ministerstvu financí celní správu zneužíval a úkoloval.

Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za "sprosté lži". Správa naopak uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. Firma FAU podala u soudu 13 žalob na složky státu, o několika včetně páteční již soud rozhodl v její prospěch, dvě žaloby soud ale odmítl, další bude řešit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám