Hlavní obsah

Košické železárny míří do čínských rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košické železárny zřejmě ovládnou Číňané. Americký U. S. Steel se údajně dohodl na prodeji košických železáren s čínským koncernem He Steel Group. V pondělí o tom informoval deník Korzár. Číňané by měli převzít železárny už začátkem příštího roku. Američané by měli zinkasovat 1,17 miliardy eur (30,5 miliardy Kč). U. S. Steel Košice zaměstnává 10 tisíc lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle deníku Korzár však nadále trvá zájem slovenské vlády, která by v železárnách chtěla získat menšinový podíl. Slovenské ministerstvo hospodářství nechtělo aktuální vývoj komentovat.

He Steel Group byl založen před devíti lety a je to třetí největší železárna na světě. Majitelem koncernu je vláda čínské provincie Che-pej, jde tak v podstatě o státní podnik. Skupina vlastní například ocelárny v srbském městě Smederevo, které do roku 2012 rovněž kontroloval U. S. Steel.

U. S. Steel je americká ocelářská firma založená v roce 1901, mezi její zakladatele patří významní průmyslníci a bankéři přelomu 19. a 20. století jako Andrew Carnegie nebo J. P. Morgan.

Reklama

Výběr článků

Načítám