Hlavní obsah

Vláda příští rok zadluží zemi o dalších 50 miliard

Novinky, zpe, ren
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním zasedání schválil návrh státního rozpočtu na rok 2018. Schodek bude mít 50 miliard korun. Pravicová opozice kritizuje, že vláda zbytečně navyšuje výdaje a nemyslí na investice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Vláda odhlasovala rozpočet, který se bude posílat do Sněmovny. Schodek se neměnil, bude 50 miliard,“ potvrdila Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Jednání podle ní proběhlo bez větších diskusí, protože vše bylo předem projednané. Hlasování o státním rozpočtu bylo jednomyslné, dodala Marksová.

„Rozpočet pokrývá zvýšení důchodů, platů, výdajů na vědu i na vysoké školy,” konstatoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Před volbami přidáme všem

Kabinet se v pondělí shodl, že od ledna navýší důchody v průměru o 475 korun. Zároveň vláda rozhodla, že státní zaměstnanci a členové bezpečnostních sborů dostanou od listopadu přidáno 10 procent. Učitelům se platy zvýší o 15 procent.

Ministr dopravy Dan Ťok uvedl, že jeho resort dostal navíc dvě miliardy korun. „Pro mě to není dostatečné. Mně by se líbilo sedm miliard navíc, což by nám pomohlo začít všechny stavby,” řekl Ťok ke schválenému rozpočtu.

„Je před volbami a je víc předvolebně lákavé přidat na mzdách než na silnicích,” dodal kriticky ministr dopravy. Rozpočet byl přitom schválen jednomyslně.

Kalousek: Je to politika bez vize

Návrh rozpočtu zostra kritizuje pravicová opozice. Podle šéfa TOP 09 a někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska vláda schválila rozpočet, který má několik „historických primátů”.

„Jedná se o dosud nejvyšší výdaje, jedná se také o nejvyšší počet státních zaměstnanců, které si platíme ze svých daní. Na investice do budoucnosti vláda přitom rozpočtuje mnohem méně, než jsme my dokázali investovat v době krize. Je to politika bez vize, bez priorit a bez zodpovědnosti k zítřku,” konstatoval Kalousek.

ODS: Rozpočet potvrzuje, že vládnou nemehla

„Deficit, který vláda schválila, mě u sociální demokracie příliš nepřekvapuje, protože ta nedokáže nic, než jít na úkor budoucnosti. KDU-ČSL skousne všechno jenom za to, že může být ve vládě. Nicméně padesátimiliardová sekera u hnutí ANO potvrzuje, že nám vládnou nemehla,” komentoval návrh rozpočtu pro rok 2018 ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Vývoj ekonomiky podle něj umožňuje snížení daní a zvýšení příjmů všech zaměstnanců o sedm procent. Pokud by ODS byla ve vládě, schodek padesáti miliard by podle Skopečka za současné situace nedovolila.

Na návrhu státního rozpočtu je podle ODS zřejmé, jaké jsou priority vládních stran. „Nemusíte číst volební programy, protože rozpočet ve skutečnosti říká, že strany chtějí rozdávat a méně investovat,” řekla na tiskové konferenci první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Vláda je podle ní ekonomicky nekompetentní, všem přidává a nehorázně zvyšuje schodek rozpočtu.

V letošním roce stát hospodařil s deficitem 60 miliard korun. Loni byl schodek rozpočtu 70 miliard, ale nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Letos na konci srpna byl přebytek 15,6 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám