Hlavní obsah

Projekt úřadu práce pomáhá mladým uchazečům o zaměstnání

Novinky,

Celkem 3765 absolventů a mladých lidí z celé republiky již vstoupilo do projektu Úřadu práce ČR s názvem Záruky pro mladé. Cílovou skupinou jsou uchazeči o zaměstnání do 29 let věku včetně bez ohledu na dosažené vzdělání. Prozatím 2210 z nich podepsalo pracovní smlouvu. Jednání o nových dohodách stále probíhají, aktuální výsledky se rychle mění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Úřad práce realizuje 11 regionálních projektů s názvem „Záruky pro mladé v ... kraji“, a to ve vybraných regionech prostřednictvím svých krajských poboček.

Programy se mohou uskutečňovat díky evropskému Operačnímu programu Zaměstnanost, ze kterého jde na úhradu projektů 85 procent, zbylých 15 procent pak ze státního rozpočtu. Celkem má úřad k dispozici 933 miliónů korun, dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky na mzdy nových mladých pracovníků ve výši přesahující 376 miliónů.

Projekty začal úřad realizovat postupně – od prosince 2015, poslední poběží do prosince 2019.

Šanci na nové pracovní místo dostávají mladí lidé, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR minimálně tři měsíce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně tři roky.

Získání potřebné praxe

„V rámci projektu spolupracuje Úřad práce ČR s dalšími aktéry, jako jsou školy, vzdělávací zařízení či zaměstnavatelé. Cílem je umožnit mladým lidem získání potřebné praxe. Právě nově nabyté pracovní zkušenosti pak mohou zúročit při hledání práce,“ vysvětluje generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Spolupráce se zaměstnavateli je založena na poskytování mzdových příspěvků na společensky účelná pracovní místa (SÚPM), na která firmy přijímají absolventy škol bez praxe.

Vytipované uchazeče, celkem jich může vstoupit do projektu 4500, osloví úřad práce a nabídne jim pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou u konkrétního zaměstnavatele. Doba takto sjednané podpory trvá minimálně šest, maximálně 12 měsíců.

Při výběru uchazečů do odborných praxí spolupracují krajské pobočky nejen se zaměstnavateli v regionu, ale vycházejí i z konkrétní nabídky volných pracovních míst a požadavků tamních podniků na kvalifikaci, znalosti a možnosti nových pracovníků.

V případě uzavření dohody se zaměstnavatelem mu úřad může poskytnout na vytvořené SÚPM měsíční příspěvek na celkové mzdové náklady až do výše 24 tisíc Kč včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

Zájem o pracovníky v administrativě i řemeslníky

Největší počet uzavřených dohod o zaměstnání absolventů (459) hlásí krajská pobočka úřadu v Brně. Mezi přijatými účastníky projektu tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou, odborných učilišť či absolventi základních i vysokých škol.

Zaměstnavatelé mají největší zájem o pracovníky v administrativě, prodeji a službách, v technických oborech, řemeslech či ošetřovatelství.

Obecně platí, že práce pro absolventy přibývá. „V současnosti existuje řada firemních programů, které jsou zaměřené na přímý nábor studentů vysokých a středních škol,“ uvedl k tomu již dříve Ivo Jupa, člen správní rady ústavu AISIS, který organizuje program Věda má budoucnost. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Mladí spíše než práci hledají výzvy

Zaměstnanci na prvním místě – tento model přístupu firem k lidem se letos začal projevovat ve větší míře i v České republice. Nezaměstnanost klesá...

Práce pro absolventy přibývá

Pracovních pozic pro absolventy už v loňském roce výrazně přibylo. Velká poptávka po juniorních uchazečích je aktuálně v administrativě, v právu a v oblasti...

Výběr článků

Načítám