Hlavní obsah

Nepůjčili vám v bance? Zkuste si půjčit on-line od lidí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku již několik let působí internetové platformy zabývající se sdílenými půjčkami, tzv. P2P (peer-to-peer) půjčkami. Princip půjček je jednoduchý, lidé on-line půjčují lidem, platformy pak na celý proces dohlížejí a zájemce o půjčku i investory propojují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zájemcům o půjčku se před pár lety rozšířily možnosti, jak získat potřebné zdroje na své záměry, resp. kde si půjčit, a nemuset o půjčku žádat v bankovní či nebankovní společnosti.

Na českém trhu totiž začaly působit společnosti zabývající se zprostředkováním on-line půjček mezi běžnými občany. Jako první se P2P půjčkami začala zabývat společnost Bankerat a například v červnu 2015 se k ní přidaly Benefi a Zonky. Podobných společností je však více, namátkou jmenujme společnosti Prestito, Žlutý meloun či Banking Online.

On-line i milión

P2P půjčky fungují velmi jednoduše. Zájemce o půjčku si vybere platformu, jejímž prostřednictvím si chce půjčit. Zadá svou poptávku, vyplní potřebné údaje o své osobě (jméno, adresu, výdaje apod.). Pokud společnost jeho požadavek schválí, žadatel nahraje dva doklady své totožnosti a potvrzení o svých příjmech, případně bankovní výpisy za poslední tři měsíce.

V případě, že dojde k dohodě mezi danou společností a žadatelem, je požadavek o půjčku zveřejněn na stránkách společnosti, kde ji už vidí případní investoři. „Mohou do ní po dobu dvou dní investovat, a to už od 200 korun,” uvedla Michaela Brodecká ze společnosti Zonky. Zároveň dodala, že vztah mezi klientem a investory je striktně anonymní, jejich totožnost zná pouze daná společnost.

Výše půjčky je omezena. Například u Zonky můžete požádat o částku od 20 tisíc do 500 tisíc korun, přičemž průměrná výše půjčky je okolo 140 tisíc korun. Maximální výše půjčky přes Banking Online je také půl miliónu korun, minimální pak 80 tisíc korun. Od 10 tisíc do 1 miliónu korun mohou lidé žádat přes společnost Prestito.

Půjčování i splácení pak řídí samotná společnost, která půjčky mezi lidmi zprostředkovala. Jednak na účet klienta zašle požadovanou výši půjčky, stejně tak splátku rozděluje mezi investory, kterým ji zasílá na účet.

Připravte se na tučné poplatky

Zájemců o P2P půjčky i investorů, kteří chtějí půjčkou zhodnotit své finance, jsou tisíce. Například Zonky zprostředkovala zhruba devět tisíc půjček a eviduje kolem 14 tisíc investorů. Na jednu půjčku se přitom „složí” desítky až stovky investorů. Lidé si již půjčili zhruba miliardu a půl korun.

Úrokové sazby jsou vyšší než u běžných spotřebitelských úvěrů. Banky se v současné době snaží lákat klienty na co nejnižší sazby i benefity například v podobě odpouštění splátek za bezproblémové splácení, které úvěry dále zlevňují. Například u Zonky se může dlužník dostat až na roční sazbu 19,99 procenta, minimální výše je 3,99 procenta. Průměrnou sazbu však společnost odmítla sdělit.

Půjčit si on-line od jiných lidí však není zadarmo. Za zprostředkování půjčky daná společnost účtuje nemalé poplatky, a to jak žadatelům, tak investorům. Například u Zonky zaplatí dlužník dvě procenta z výše půjčky, což u průměrné výše půjčky 140 tisíc korun představuje částku 2800 korun. Banking Online požaduje poplatek za zprostředkování půjčky 1,5 procenta z výše úvěru.

Poplatky hradí ale i investoři, kteří u Zonky zaplatí 0,2 - 5 procent podle typu investice. Poplatek se počítá denně z celkové aktuálně investované částky a strhává se jim jednou měsíčně.

Vyskytnou se i neplatiči

I u sdílených půjček se mezi dlužníky najdou neplatiči, tedy lidé, kteří své závazky hradí se zpožděním, případně vůbec nesplácejí. U Zonky představuje podíl klientů, kteří jsou déle než 90 dní po splatnosti, 1,5 procenta.

Společnost každému, kdo se s platbou opozdí, naúčtuje účelně vynaložené náklady na vymáhání pohledávky a smluvní pokutu, která je například u Zonky či Banking Online 500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám