Studie objednaná EU dokazuje, že mezi pirátstvím a prodejností není souvislost

EU si objednala studii, podle níž neexistuje přímá souvislost mezi pirátstvím softwaru a jeho prodejností. Studie byla zveřejněna díky německé europoslankyni Julii Redaové, která vznesla ohledně publikování oficiální dotaz s odkazem na svobodný přístup k informacím.

Evropská komise si studii nechala vypracovat již v roce 2013 a stála ji 360 000 eur. EK si ovšem výsledky nechávala pro sebe, zveřejnila jen pár vybraných sekcí. Studie, vypracovaná nizozemskou společností Ecorys, konstatovala, že není důkaz, že pirátství negativně ovlivňuje prodeje, a v případě videoher je tomu dokonce naopak.

Podle studie má na prodeje vliv pouze „pirátění“ nejnovějších filmových hitů – konkrétně prý každých deset stažených filmů ubírá kinům čtyři návštěvníky (celkově se snížily prodeje některých „trháků“ o 4,4 %). Pokud jde o hudbu, knihy a hry, neexistuje prý dostatečný důkaz, „že prodeje jsou nahrazovány on-line pirátstvím“. U hraní nelegálně stažených her je určitá pravděpodobnost, že si ji piráti později koupí.

Ani jeden z těchto výsledků se však neobjevil v žádné akademické studii vydávané EK, ani nebyly zveřejněny jinými kanály. Podle sdružení na ochranu digitální svobody EDRi tím vrcholný orgán EU zavdává příčinu ke spekulacím, že před zveřejněním celé zprávy si vybíral k publikování jen ty pasáže studie, které vyhovují jeho politické agendě.

 

Zdroj: endgadget.com, gizmodo.com