Švýcaři v referendu odmítli penzijní reformu. Nepomohlo ani lákadlo vyšších důchodů

Švýcaři v dnešním referendu zřejmě odmítli penzijní reformu. Proti změně dosavadního systému se vyslovilo 53 procent voličů, vyplývá z údajů zveřejněných agenturou pro výzkum veřejného mínění gfs.bern po uzavření volebních místností ve 12:00 SELČ. Pro reformu prosazovanou vládou a zejména ministrem sociálních věcí, socialistou Alainem Bersetem, se podle tohoto zdroje citovaného agenturou AFP, vyslovilo 47 procent voličů.

Konečné výsledky hlasování budou zveřejněny v podvečer, švýcarská média mají ale podle AFP už nyní jasno: voliči reformu odmítli. Institut gfs-bern předpovídal, že výsledek referenda bude velmi těsný, zhruba 50 procent pro každý z táborů.

V referendu měli Švýcaři mimo jiné rozhodnout o případném zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu u žen ze 64 na 65 let. To je současná důchodová hranice u mužů.

Navrhovaná reforma předpokládala také zvýšení daně z přidané hodnoty ve prospěch důchodové pokladny (AHV) ze současných osmi na 8,3 procenta. Zvýšit se měly i odvody z příjmů na starobní a invalidní důchody ze současných 10,25 na 10,55 procenta. Tyto příspěvky odvádějí rovným dílem zaměstnavatelé a zaměstnanci.

Větší důchody? Liberální a pravicové strany nesouhlasí

Pro větší přijatelnost změn vláda zařadila do návrhu reformy zvýšení základní výměry důchodů pro budoucí penzisty o 60 eur (asi 1500 korun) měsíčně. Na současné důchodce by se ale toto navýšení nevztahovalo. Tento zamýšlený krok vyvolal nesouhlas liberálních a pravicových stran, které ho označily za příliš štědrý pro budoucí důchodce a trestající současné penzisty a mladé.

Volební oprávnění má ve Švýcarsku zhruba pět milionů lidí. Až 90 procent z nich zpravidla hlasuje korespondenčně. Volební účast se většinou pohybuje kolem 50 procent. Referenda jsou v alpské zemi tradiční formou rozhodování o důležitých otázkách a konají se zpravidla třikrát až čtyřikrát ročně.