Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Utopená dotace 300 milionů: Technologický park u Ústí opět krachuje

Autor: bud - 
25. září 2017
06:20

Noční můra jménem Nupharo pokračuje a Česku nadále hrozí, že přijde o stovky milionů. Technologický park v obci Libouchec nedaleko Ústí nad Labem, který dostal dotaci 300 milionů korun, má opět finanční problémy a už podruhé hrozí jeho krach. Areál parku je naplněn sotva z poloviny a jeho budoucnost je nejistá.

Mělo to být moderní centrum pro technologické inovace. Firmy tady měly vymýšlet nové patenty, zlepšováky nebo nové technologie, například v oblasti skladování elektřiny. Ministerstvo průmyslu a obchodu dokonce na tento velkolepý projekt přidělilo dotaci z EU ve výši téměř 300 milionů korun. Tyto plány ale zatím nevycházejí.

Situace se vyhrotila letos v květnu, kdy společnost Nupharo Park, která areál vlastní a provozuje, začala kvůli dluhům čelit insolvenci. Jde o druhý návrh na insolvenci za poslední rok. O pohledávku překračující 347 milionů korun se nyní přihlásila stavební firma Moravostav a objevují se další věřitelé. Soud se tímto návrhem zabýval minulý týden a konečné rozhodnutí o možném úpadku zatím odložil.

Hrozí odebrání dotace

Park Nupharo je prakticky od svého dokončení permanentně před krachem a hrozí, že Česko bude muset kvůli nesplnění podmínky udržitelnosti dotaci vrátit. Ministerstvo průmyslu už v této souvislosti zahájilo kontrolu, která má způsob využití evropských peněz prověřit. Pokud se najde pochybení, může být dotace odebrána. Peníze vydané na projekt by pak putovaly zpátky do Bruselu.

Zatím pochybení zjištěno nebylo. „Vstup do insolvence není porušením rozpočtové kázně v případě, že soud rozhodne o zamítnutí insolvenčního návrhu,“ řekl Blesk.cz mluvčí resortu František Kotrba. Podle něj může soud povolit také reorganizaci, aniž by byla přímo porušena podmínka poskytnutí dotace.

V případě odebrání dotace by ovšem stát „tahal“ za kratší provaz. V rámci insolvenčního řízení by se mohl hlásit jako věřitel a žádat 300 milionů zpátky, zřejmě by se ale podařilo získat jen zlomek z této částky. Peníze, získané hlavně prodejem majetku, by putovaly především za věřiteli se zajištěnými pohledávkami, a mezi těmi by stát pravděpodobně nefiguroval. Většinu dotace by tak zaplatili daňoví poplatníci

Vedení parku shání firmy

Současné vedení parku, v němž už z původních ideátorů a zakladatelů až na Janu Ryšlinkovou nikdo nefiguruje, se snaží situaci zachránit. Za poslední rok se ale prakticky nic nezměnilo. V části parku momentálně sídlí několik málo firem, obsazeno je 40 procent kapacity a jedna z hal zůstává úplně prázdná. Park zároveň nemá dokončenou kompletní kolaudaci, okolí je omezeně udržováno a obklopují ho zarostlé haldy.

Reportér Blesk.cz navštívil areál parku před rokem. Čekal ho zanedbaný areál s neposekanou trávou a pohozenými nedopalky cigaret. Situace dnes není o moc lepší a park je stále poloprázdný.

Stanislav Pavel, který momentálně v představenstvu sedí, je přesvědčen, že se v dohledné době podaří park finančně stabilizovat. „Jednáme s věřiteli a doufáme, že se dohodneme a naplníme park novými nájemníky,“ řekl pro Blesk.cz s tím, že několik smluv je právě před podpisem.

„Do konce roku by se měl počet nájemců zdvojnásobit, chtěli bychom mít obsazeno 80 procent kapacity parku, což je dvojnásobek současného stavu. Od příštího roku bychom se měli dostat k výnosům ve výši až 18 milionů korun ročně,“ dodal. Podle něj by mělo jít o firmy s inovačním potenciálem. „Nepustili bychom tam firmy, které by neodpovídaly původnímu záměru,“ dodal

Podobně nicméně pan Pavel hovořil už loni, kdy park čelil první insolvenci. Tehdy ji na sebe podal sám provozovatel parku, a to kvůli neschopnosti splácet dluhy. Přihlásili se věřitelé s pohledávkami přesahujícími 400 milionů korun. V lednu letošního roku soud insolvenční řízení zastavil s tím, že dojde k nápravě. 

Zmařenou stamilionovou dotací se může stát také technologický park v Jihlavě. Ten nikdy nezačal fungovat:

Video  Technologický park v Jihlavě zkrachoval. Přijde Česko o miliony?  - David Budai, David Vaníček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi