Je dražší víno lepší? Je nutné se vzdělávat, abyste nenaletěli, radí Pavel Maurer

24. září 2017
Glosa Pavla Maurera

Největší odborníci na víno nekompromisně tvrdí, že dražší je většinou i lepší. Ovšem zůstává ten nenápadný dovětek - většinou. Co to znamená? Může se stát, že si koupím láhev za dva tisíce a obsah mi nebude chutnat? Nebo dokonce se mi bude zdát, že víno má zjevnou chybu? Tedy, že je třeba cítit myšinou, má tak zvaný korek, bude mi připadat kyselé, bude mít v sobě tak výrazné třísloviny, že se mi po prvním hltu sroluje jazyk do ruličky? A nebo dokonce, že v něm bude plavat jakýsi sediment?

Jak to ale dopředu poznáme? Nijak! To je totiž alchymistická vysoká škola na druhou. Někdy je to trochu loterie. Ovšem s vínem je to jako se vším: Musíte prostě trochu víc vědět, o co jde nebo se poradit s odborníkem, jak to běžně děláme při nákupu rádia, auta nebo lyží. A nebo sami se trochu vzdělávat a pátrat v knihách a na internetu, který vám dnes nabízí neuvěřitelně podrobné přehledy, žebříčky kvality, návody, jak nenaletět na horší ročník, příliš pozlacenou vinětu a nebo na víno, které už přetáhlo svoje nejlepší časy a je za svým zenitem. Nabízí vám jen prázdnou, dutou chuť, spíše pachuť a nebo je naopak příliš mladé.

Existuje spousta jednoduchých vín, která mají třeba obrázkové ikony přímo natištěné na láhvi. Informují nás, že víno je připraveno k okamžité spotřebě, nebo naopak nabádají, abychom mu dali ještě trochu času a vhodně uskladnili lahvinku na pár let a počkali na nejlepší dobu pro její otevření. Pak už ponechte nápoj zvolna nadýchnout, když byl po tolika letech vysvobozený z lahve, a pomalu pijte, vychutnávejte a případně i pochvalte práci vinaře, sklepmistra, či sommeliéra.

Ale vraťme k původní otázce: Je drahé víno vždy dobré? Je a není. Hodně záleží na našich osobních chutích a preferencích a na naší ochotě investovat do vína větší peníze. Někdo si dá raději kvalitní pivo, než aby si kazil chuť vínem pochybné pověsti. Nebo prostě vínu nerozumí a nechce se ptát, ztrapnit ani splést. O to více je milé, když vám restaurace, v případě vašeho váhání, ochotně otevře láhev a dá maličko ochutnat, aby host měl možnost se rozhodnout.

Dnes již existuje také spousta technologií, které uzavřou načatou láhev a mohou ji kvalitně uchovat několik dalších dnů, pro někoho jiného. Nedovolí vínu, aby zvětralo, ztratilo jiskru. V takových případech se můžete odvážit otestovat i velká vína jen po sklenkách a nezruinuje vám to peněženku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio