I dohody musí být písemně

štítky Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Z důvodu výhodného daňového a administrativního režimu je pro většinu zaměstnanců výhodná práce na některou z pracovních dohod. Dohoda o pracovní činnosti i dohoda o provedení práce však musí být uzavřeny písemně. Ústní ujednání není možné.

Z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel, když měsíční odměna činí 10 000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnosti neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění zaměstnanec ani zaměstnavatel, jestliže je měsíční odměna 2 499 Kč a méně. Jestliže je měsíční odměna nad limit, tak se již sociální pojištění a zdravotní pojištění platí ve stejném rozsahu jako z hrubé mzdy plynoucí ze standardní pracovní smlouvy.

Kdy se platí zdravotní pojištění jako OBZP?

Při práci pro více zaměstnavatelů současně se limit posuzuje u každého zaměstnavatele individuálně. Když však zaměstnanec pracující pouze na pracovní dohody s měsíční odměnou do limitu není pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěncem, tak si musí sám zdravotní pojištění platit jako osoba bez zdanitelných příjmů. Za každý měsíc, kdy po celý měsíc trvá zařazení v kategorii OBZP, je nutné zaplatit zdravotní pojišťovně v roce 2017 částku ve výši 1 485 Kč.

Přivýdělek u stejného zaměstnavatele

Někteří zaměstnanci mohou pro svého zaměstnavatele pracovat nejenom na standardní pracovní smlouvu, ale pro jiné činnosti než jsou uvedeny v pracovní smlouvě, si mohou přivydělávat i na některou z pracovních dohod. U stejného zaměstnavatele je tedy možné mít podepsánu pracovní smlouvu a některou z pracovních dohod.

Praktický příklad 1)

Zaměstnankyně Surá pracuje na zkrácený úvazek pro zaměstnavatele AB s hrubou měsíční odměnou 16 000 Kč a dále na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou ve výši 14 000 Kč pro zaměstnavatele KL a potom ještě po zaměstnavatele XY na dohodu o pracovní činnosti s měsíční odměnou 8 000 Kč. Paní Surá může současně pracovat pro všechny tři zaměstnavatele. Daňové slevy bude uplatňovat pouze u zaměstnavatele AB. Ze všech mezd a odměn je odváděno sociální pojištění, proto pro důchodové účely se jí budou započítávat všechny tři příjmy.

Praktický příklad 2)

Paní Brázdová pracuje od 1. září do 20. září pouze pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s odměnou za září ve výši 16 000 Kč. Z hrubé odměny bude paní Brázdové odvedeno zdravotní pojištění a má tedy vyřešen pojistný vztah za září. V kategorii OBZP nebude vedena celý měsíc září, a proto má s ohledem na placení zdravotního pojištění měsíc září vyřešen.

Petr Gola

Další články k tématu Administrativa v práci

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí