Když se spojí byznysové a politické zájmy, mohou se dít neuvěřitelné věci. Promlouvá advokát, který takto hájil Vladimíra Železného

22.09.2017 20:00

Advokát Aleš Rozehnal se v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým na serveru XTV.cz vyjádřil mimo jiné k možnosti, zda by mohl být vazebně stíhaný politik jmenován premiérem. „Možné to je,“ uvedl.

Když se spojí byznysové a politické zájmy, mohou se dít neuvěřitelné věci. Promlouvá advokát, který takto hájil Vladimíra Železného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Rozehnal se dříve angažoval v trestních kauzách kolem bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Jak uvedl, vyskytlo se tam tehdy mnoho nestandardních postupů ze strany státních orgánů. „Ten tlak, který byl na doktora Železného vyvíjen, byl natolik enormní, že to vypadá, že se spojily byznysové zájmy některých skupin s politickými zájmy skupin zase jiných,“ řekl Rozehnal.

Následně se vyjádřil i ke kauze Jany Nečasové Nagyové, již nedávno vrátil Vrchní soud k novému projednání, a podmínku pro manželku bývalého premiéra tak zrušil. Podle jeho slov bylo nasazení státní moci na tuto kauzu naprosto neadekvátní. „Domnívám se, že tam byly určité ambice některých státních úředníků, profesní a skrytě politické, ale ty výsledky jsou skutečně žalostné. O pozadí toho moc nevím, říká se toho spousta, nicméně prokazatelné je, že někteří státní zástupci a policisté měli obrovitánské ambice a zřejmě se domnívali, že to je ta kauza, na které by si mohli vysloužit ostruhy, a mohli by tím získat ještě větší význam ve společnosti, než v současné době mají,“ konstatoval s tím, že i proto možná byly tyto kauzy rozpoutány.

Video najdete ZDE.

Závěrem se pak Rozehnal zmínil ke kauze šéfa hnutí Andreje Babiše (ANO) Čapí hnízdo. V této otázce byl totiž Babiš vydán k trestnímu stíhání. Podle Rozehnalových slov za tím není žádné politické pozadí. „Samozřejmě načasování té žádosti o vydání takhle těsně před volbami je možná trošku nešťastné, nicméně policie se tímto řídit nemůže a to zpoždění bylo zřejmě způsobeno právě tou prověrkou, kterou provádělo vrchní státní zastupitelství,“ míní Rozehnal.

Babiš se podle jeho slov neobhajuje, jen hovoří o spiknutí a o tom, že jde o účelovou kauzu. „Nicméně to není obhajoba v trestním řízení v této předprocesní fázi. Projev v Poslanecké sněmovně byl projevem politickým, nebyl obhajobou v trestním řízení. Tam bude muset přijít s jinými argumenty, bude muset vyvrátit podezření, že ten převod byl čistě účelový. Tam se nabízí, jestli jeho děti zaplatily za jeho akcie, jestli byly uzavřeny příslušné převodní smlouvy a tak dále,“ uzavřel Rozehnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…