Nejvyšší sopka na Bali se probouzí k životu, úřady evakuovaly tisíce lidí

Obyvatele indonéského ostrova Bali ohrožuje aktivní vulkán Agung. Z tamní nejvyšší sopky stoupá dým a během několika dnů by mohla začít chrlit lávu. Mezinárodní letiště zatím funguje bez omezení, úřady ale preventivně evakuovaly tisíce lidí.

Úřady varovaly turisty a místní obyvatele, aby netábořili ani nepodnikali výlety v okruhu šesti kilometrů kolem kráteru sopky. „Vulkanická aktivita zůstává vysoká a objevily se náznaky, že k povrchu stoupá magma a způsobuje otřesy,“ řekl Sutopo Purwo Nugroho z úřadu pro řešení katastrof.

Z východu ostrova úřady evakuovaly šest tisíc lidí, jejich počet ale zřejmě poroste. „Mám opravdu strach, protože otřesy, které cítíme, jsou stále silnější a poslední dny neustávají,“ uvedl evakuovaný Indonésan Wira Atmaja.

Jiní se rozhodli ještě počkat. „Zůstáváme tu s mým mužem. Musíme nakrmit zvířata, - to je to hlavní, co se teď snažíme stihnout. Rodina manžela už byla evakuována do města Tabanan. Já pojedu do Noanu,“ sdělila obyvatelka Bali Wajan Suardová.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Série erupcí sopky Agung (3142 metrů nad mořem) mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.