Hlavní obsah

Německým akciím by nejvíce prospěla koalice Merkelové s liberály, tvrdí ekonomové

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní volby do Spolkového sněmu (Bundestagu) zřejmě nepřinesou velké politické změny a trhy příliš neovlivní, domnívají se finanční experti. Hlavní otázkou zůstává, zda bude spíše pokračovat velká koalice kancléřky Merkelové (CDU/CSU) se sociálními demokraty (SPD), nebo bude moci vzniknout koalice s pravicovými liberály (FDP). Ta by podle ekonomů mohla být fiskálně odpovědnější.

Foto: Handout, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) a kandidát SPD na funkci kancléře Martin Schulz v televizní debatě v berlínském studiu.

Článek

Spolková kancléřka Angela Merkelová by podle všech dostupných dat měla i počtvrté vyhrát volby. „Z pohledu trhů neočekávám výrazný vliv německých voleb, i když zdlouhavá koaliční vyjednávání by mohla mít negativní vliv. Vzniklá koalice může rozhoupat náladu na trhu, ale koalice CDU/SPD by byla pro budoucnost Evropy tím nejpozitivnějším výsledkem,“ uvedla Anna Stupnytská z Fidelity International.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše by však z takového výsledku měly radost především slabší články eurozóny, zatímco zejména německé akcie by naopak nejvíce ocenily dobrý výsledek liberální FDP, který by Merkelové umožnil vytvořit s ní pravicovou koalici.

„Obě dvě strany jsou si v řadě bodů programově blízko, koaliční jednání by nemusela trvat dlouho a průsečík programů dává šanci na reformy uvolňující v delším období ruce rychlejšímu růstu produktivity,“ domnívá se Bureš.

Koalice kancléřčiných křesťanských demokratů s pravicovými liberály by podle Bureše mohla být fiskálně odpovědnější. „Prosazovala by investice do vzdělání, nižší zdanění příjmů. Integraci migrantů by šila podle potřeb německého průmyslu,“ sdělil Novinkám.

„Trochu skeptičtěji by pravicovou koalici mohly přijmout ostatní trhy v eurozóně – byla by méně otevřená hlubší integraci eurozóny prosazované Francií. To by se s blížícími se volbami v Itálii mohlo negativně projevit na kreditních maržích především na italském dluhu,“ dodal Bureš.

Volby budou mít malý vliv

Manažer fondu Fidelity Germany Fund Christian von Engelbrechten je přesvědčen, že  volby v Německu hrají na trzích v současné době spíše vedlejší roli.

„Ekonomika země si stojí dobře. Nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni a bez ohledu na výsledek voleb a to, jak bude vypadat potenciální koaliční vláda, jsem pevně přesvědčen, že německé společnosti jsou založené na síle inovací a dynamice. Historie nám ukazuje, že byly vždy schopné se přizpůsobit regulačnímu a politickému prostředí,“ uvedl manažer německého fondu.

Von Engelbretchen je velmi optimistický v tom, že německé společnosti budou i v budoucnu hrát klíčovou roli v globální ekonomice. Politické události mají podle něho v podstatě pouze krátkodobé dopady na trhy. Dlouhodoběji působí spíš ekonomické faktory jako růst, recese nebo dramatické události, jako jsou finanční krize.

Silná AfD znamená pokračování velké koalice

Podle Jana Bureše by mohly trhy hůře reagovat na vyšší zisky Alternativy pro Německo (AfD) a slabší výsledek liberální FDP. I když se nebojí pokračování velké koalice, k níž by takový výsledek vedl, koaliční jednání by byla složitější než v roce 2013.

„Právě proto by prvotní reakce trhů na silné zisky AfD a vynucené pokračování velké koalice byla v nejlepším případě neutrální. Ve finále by ovšem velká koalice znamenala pravděpodobně rozpočtově expanzivnější vládu, ochotnou jít do hlubší ekonomické integrace v rámci eurozóny,“ uzavřel Bureš.

Reklama

Související články

Merkelová se naštvala na německé automobilky

Německou spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou (CDU) rozčilily německé automobilky tím, že využily mezer v pravidlech měření emisí uhlíkových plynů. Merkelová...

Německá kampaň: šedivá a bez jiskry

Před volbami do Spolkového sněmu vypsanými na 24. září zažívají Němci mdlé soupeření o hlasy, v němž nejde nikdo nikomu po krku. Středopravá křesťanská...

Výběr článků

Načítám