Předpověď analytiků pro příští rok je přesto poměrně příznivá. Ceny energií sice klesat nebudou, ale spíše se ustálí. Teoreticky by mírně mohla zdražit elektřina.

Běžné účty. Ilustrační foto.
Hledáte nejvýhodnější běžný účet? Vyzkoušejte nás

„V roce 2018 očekáváme u cen elektřiny pro koncové zákazníky stagnaci, případně jen mírné zvýšení cen za dodávku v řádu jednotek procent,“ říká Tomáš Suchý, analytik trhu a cen energií internetového srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

„U cen plynu pro domácnosti odhadujeme stagnaci cen. Díky ostrému konkurenčnímu boji mezi dodavateli energií by nemělo dojít k žádným výrazným změnám. Ty však mohou nastat během následujících let. Nyní je proto vhodná doba uzavřít smlouvu s fixací na dva roky. Zákazník tak bude mít jistotu, že bude odebírat energie za současné ceny, které jsou na dlouhodobém minimu,“ odhaduje Suchý.

NOVÁ REALITA

Podle Milana Velnera, manažera nákupu energií společnosti Centropol, si teď ceny sedly na své pomyslné dno. Výrazně nižší ceny už nečeká. „Po dlouholetých propadech nastalo vystřízlivění a energetika se začala probouzet a reagovat na strukturální změny, třeba odchod od jádra či instalace obnovitelných zdrojů,“ popisuje Velner.

Ilustrační snímek tankování na čerpací stanici MOL 1. června v Praze.
Ceny pohonných hmot se v Česku už týden nezměnily. Teď zřejmě porostou

Velkoobchodní ceny elektřiny zatím spíše rostou, Velner proto očekává zvýšený zájem zákazníků o delší fixaci ceny elektřiny. „Z aktuálního vývoje a tendencí si myslím, že je to i rozumné,“ míní Velner. Například elektřina na příští rok se v polovině září prodávala na burze za 36 eur za MWh (asi 936 Kč).

Klidnou sezonu očekávají teplárny. Pokud nedojde k dramatickému otřesu, zdražovat nechtějí. „Ceny pro rok 2018 se začnou tvořit na konci října. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by měla cena tepla s novým rokem nějak výrazně stoupnout,“ odhadl včera pro Deník Pavel Kaufmann, mluvčí Teplárenského sdružení ČR. Cena dálkového tepla se v posledních letech moc nemění. Jestliže v roce 2013 byla průměrná cena tepla 565 Kč/GJ, v letošním roce je to o deset korun více. „Při spotřebě 25 GJ ročně jde o navýšení o 250 korun, tedy sotva tři krabičky cigaret nebo osm piv,“ uzavírá Kaufmann.

Ilustrační foto.
Příliš levné dálnice. Ať to není na úkor kvality, varují odborníci