Zrušte ten úřad, žádá Jakub Patočka. Vadí mu útoky na jeho knihu o žlutém baronu Babišovi

21.09.2017 18:38

Úřad pro kontrolu politických stran, hnutí a prezidentských voleb si tentokrát posvítil na novináře Deníku Referendum Jakuba Patočku, člena ČSSD, a na jeho kolegyni Zuzanu Vlasatou. Oba novináři to považují za diskriminaci.

Zrušte ten úřad, žádá Jakub Patočka. Vadí mu útoky na jeho knihu o žlutém baronu Babišovi
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

„Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí nás obvinil, že jsme se dopustili přestupku, který má spočívat v tom, že jsme zorganizovali turné, na němž jsme propagovali výsledek naší mnohaleté práce: knihu Žlutý baron. Domníváme se, že pokud si úřad takto představuje své poslání, bylo by lépe jej zrušit,“ napsali hned v úvodu svého prohlášení oba novináři.

Celé prohlášení naleznete zde

Když knihu Žlutý baron sepsali, věděli, že mají v rukou citlivý materiál, se kterým chtěli seznámit co nejširší veřejnost. Založili proto spolek, nikoli politickou stranu, se kterou objíždějí zemi. Spolek propagující knihu není ani podle Patočky, ani podle Vlasaté politickou stranou. Novináři zdůraznili, že nechtějí usilovat o hlasy voličů, jen představují svou knihu, jako nezávislí novináři. Je to naopak Úřad, který vstoupil do předvolební kampaně a to na straně Agrofertu. Mamutí holding Agrofert vybudoval před lety Andrej Babiš, jenž je dnes předsedou hnutí ANO. Agrofert mu však formálně nepatří. Spadá do svěřenského fondu, který řídí mimo jiné také Babišova choť Monika Babišová.

„Naše kniha je výsledkem svobodné novinářské práce, nikdy bychom jako novináři nepracovali pro nikoho na zakázku. Náš projekt mimo jiné podpořil grantem Nadační fond pro podporu nezávislé žurnalistiky. Podmínkou udělení grantu byla nadstranickost a nezaujatost našich novin,“ doplnili k tématu novináři.

Práce na knize navíc nezapočala těsně před volbami, nýbrž před třemi lety, což je podle žurnalistů důkaz toho, že úřad pro kontrolu politických stran ve skutečnosti útočí na svobodu slova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…