Hlavní obsah

Tržby restaurací na Liberecku zákaz kouření nesnížil, tvrdí ministerstvo zdravotnictví

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina obyvatel (53 %) Libereckého kraje konzumuje v restauracích, barech a hospodách úplně stejně jako před zákazem kouření v těchto zařízeních. Necelá třetina obyvatel kraje (29 %) v těchto zařízeních jí a pije častěji než před zákazem. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví. Více než čtvrtina (18 %) obyvatel konzumaci omezila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak často chodí obyvatelé Libereckého kraje do hospod a restaurací

Článek

Ministerstvo výzkum provedlo mezi 496 obyvateli Libereckého kraje. Z nich 27 procent zákaz kouření vnímá velmi pozitivně, 23 procent spíše pozitivně. Celkem 19 procent má na zákaz neutrální názor, 16 procent ho vnímá spíše negativně a 13 procent k němu zaujímá zcela negativní postoj.

„Opět se ukázalo, že zákaz kouření nemá v restauracích žádný negativní vliv na jejich návštěvnost, spíše naopak,“ uvedla k výzkumu náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Jiný názor má ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal. „Pořád se zapomíná na to nejdůležitější. Většina nám skrze stát nesmí diktovat životní styl, i kdyby byl sebeničivější,” řekl Novinkám.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak hodnotí zákaz kouření obyvatelé Libereckého kraje

„Stát nesmí zasahovat do soukromého podnikání, pokud jsou všichni jeho zákazníci v podniku dobrovolně. Já a další nekuřáci se samozřejmě máme lépe, ale to nemůže ospravedlnit násilí ze strany státu,” dodal.

Stroukal se dále pozastavil nad tím, že ministerstvo v tiskové zprávě hovoří o nutnosti ochránit i kuřáky před následky vlastního chování. „Je tedy jen otázka času, kdy nás bude chtít stát chránit před dalšími neřestmi. Daně z tučného a sladkého jsou již na stole. Hazard se silně omezuje. Alkohol nesmyslně zdražuje. Chybí snad už jen omezit nám sex a hlasitou hudbu,” varuje ředitel Liberálního institutu.

Podle průzkumu zvažuje každý čtvrtý kuřák, že svůj zlozvyk omezí či se ho úplně zbaví, uvedlo ministerstvo. „Pochopitelně, pokud bychom řekli, že budeme kuřáky deportovat, tak jejich počet také klesne. Skutečné umění je ale snížit množství neřesti pomocí dobrovolných rozhodnutí. Pomocí zákazů a příkazů to umí každý,” komentoval údaj Stroukal.

Reklama

Související články

Štamgasti se přesunuli na zahrádky

První víkend po zavedení zákazu kouření v restauracích prověřil, jak se s ním jednotlivé podniky popasují. Nejvíc změnu pocítili v tradičních hospodách, tedy...

Výběr článků

Načítám