Polská vláda chce vyzrát na neplatiče koncesionářských poplatků. Odvádět je mají společně s daněmi

Polská vláda chystá reformu výběru koncesionářských poplatků. Většina Poláků je totiž ignoruje. Novému systému by už zřejmě nikdo neunikl. Poplatky by Poláci odváděli společně s daňovým přiznáním. Píše to opoziční deník Gazeta Wyborcza. Podle něj se vláda vedená stranou Právo a spravedlnost chystá návrh nového zákona zveřejnit v nejbližších týdnech.

Tento článek je více než rok starý.

Varšava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská premiérka Beata Szydłová ze strany Právo a spravedlnost v srpnu 2017

Polská premiérka Beata Szydłová ze strany Právo a spravedlnost v srpnu 2017 | Zdroj: Reuters

I když zde bylo mnoho pokusů, žádné vládě se od pádu bývalého režimu nepodařilo systém výběru koncesionářských poplatků změnit. Vybírá je polská pošta na základě přihlášených televizních a radiových přijímačů. Je to sice povinné, ale jen obtížně vymahatelné, takže v praxi se většina Poláků snaží placení vyhnout, jak jen to jde.

Přispěl k tomu v roce 2008 i tehdejší premiér Donald Tusk, který Poláky k neplacení dokonce vyzval, když se také nakonec neúspěšně pokoušel o reformu. Současná vláda Práva a spravedlnosti zvažovala, že by kabelovým televizím uložila povinnost sdílet údaje o předplatitelích s polskou poštou. Když se o tom začalo mluvit, vzali tisíce lidí pošty útokem, poprvé po letech stoupl počet plátců koncesionářských poplatků. Z nápadu ale sešlo a s tím i ochota Poláků platit.

Polsko čeká horký podzim. Po sporu o soudy půjde o soukromá média, vláda je chce 'dekoncentrovat'

Číst článek

Nový návrh počítá s výběrem poplatků společně s daněmi. Nedá se to ale úplně chápat jako pokus upevnit státní vliv nad veřejnoprávními médii. Je sice pravda, že vláda po loňské novele mediálního zákona zvýšila svůj vliv nad veřejnoprávními médii, když kompletně přeobsadila členy správních a dozorčích rad, které nově jmenuje ministr financí. Tady se ale zdá, že se kabinet premiérky Szydlové snaží hledat nějaký v praxi použitelný způsob, jak vyřešit dlouhodobý problém s financováním.

Podle informací deníku Gazeta Wyborcza nebudou veřejnoprávní média dostávat peníze ze státního rozpočtu. Stále by šlo o koncesionářské poplatky, pouze by se nově vybíraly spolu s daňovým přiznáním fyzických a právnických osob jednou ročně. Skončil by tak dosavadní nefungující systém vázání poplatku na domácnost a přijímač.

Změny od ledna

Rada dozorující nad veřejnoprávními médii v Polsku doufá, že by změny mohly začít platit už od ledna. Polská veřejnoprávní média se dlouhodobě potýkají s finančními problémy, polská televize měla loni ztrátu v přepočtu miliardy korun.

Stát ji nemůže přímo dotovat, protože by tím porušil zákon. Dalo by se to totiž vykládat jako nedovolená státní podpora a narušení konkurence. Televize proto hledá kličky, jak peníze do médií legálně dostat. Naposledy vláda prostřednictvím reprivatizačního fondu televizi půjčila v přepočtu skoro 5 miliard korun. Půjčka je ale splatná už v roce 2019, takže do té doby musí s financováním něco udělat.

Podle místních médií se dá očekávat, že navrhované změny narazí na odpor polské veřejnosti. Poláci totiž nejsou na placení koncesionářských poplatků zvyklí. Pro část z nich může být problém i přispívat na média, s jejichž vysíláním po loňských změnách nesouhlasí.

Vláda ale chystá kromě biče také cukr. Neplatičům podle Gazety Wyborcza nabídne abolici, to znamená, že je nebude trestat za dříve nezaplacené poplatky. Poctivé plátce navíc zařadí do loterie o ceny. A téměř osvobodit chce od placení důchodce. Vztahovat by se na ně měl zřejmě jen symbolický poplatek jeden zlotý měsíčně, tedy asi šest korun.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme