„Monstra jsou skutečná, žijí v nás. A bohužel někdy vyhrají,“ tvrdí Stephen King

Proč se lidé rádi bojí (zdroj: ČT24)

V dusné atmosféře děsivých románů Stephena Kinga se prolíná fantazie s realitou, hranice žánru překračuje psychologickým vykreslením postav. Jeho knih se prodalo už přes 400 milionů a velká část se dočkala televizních, filmových či komiksových adaptací. Nyní bourá v kinech žebříčky sledovanosti snímek To podle jeho stejnojmenné knihy. Mistr amerického hororu slaví 21. září sedmdesátiny.

„Monstra jsou skutečná, stejně jako duchové. Žijí v nás. A bohužel někdy vyhrají,“ řekl kdysi Stephen King. Psát začal už v sedmi letech, odmala se zajímal o hororové příběhy. K psaní jej prý inspiroval jeho strýc, který mu často vyprávěl strašidelné příběhy a brával ho s sebou do kina, když dávali staré hororové snímky.

Ve dvanácti letech začal King psát do časopisu svého staršího bratra Davida, na podzim roku 1971 se stal učitelem angličtiny v Maine. A na jaře 1973 prodal svůj první román Carrie – příběh o dívce s telekinetickými schopnosti, která se stane terčem posměchu svých spolužáků.

Při psaní mohl čerpat i z vlastních nepříjemných zážitků – ve dvou letech ho opustil otec, který odešel z domova se slovy, že si jde jen koupit cigarety. Později byl King svědkem tragické nehody, při které při hraní vlak srazil jeho kamaráda. Trpí také triskaidekafobií – strachem z čísla 13. Při psaní se tak nikdy nezastavuje na straně 13. „Když čtu, nezastavuji se ani na stránkách 94, 193 nebo 382, protože součty těhle čísel jsou také 13,“ tvrdí.

Mistr tiché hrůzy píše o zlu v člověku

Mezi nejslavnějšími převody Kingových děl na plátno je zajisté snímek Osvícení. Snímek vyšel v roce 1980, režíroval jej Stanley Kubrick, kniha o tři roky dříve. Děsivý psychologický horor se stal ikonickou rolí herce Jacka Nicholsona.

Ten se ujal role spisovatele v izolovaném horském hotelu. Nicholson v roli autora Jacka Torrance se svou rodinou jede dělat zimního správce do hotelu Overlook v coloradských horách. V opuštěném a izolovaném hotelu ho posednou zlé síly v budově a zaútočí na ženu i synka Dannyho, který má nadpřirozené schopnosti „osvícení“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Možná nejslavnějším snímkem, který byl natočen na motivy Kingovy knihy, je ale téma, které se strašidelných povídaček netýká. Vězeňské drama Vykoupení z věznice Shawshank (1994) na motivy povídky s Timem Robbinsem a Morganem Freemanem v hlavních rolích získalo sedm nominací na Oscara a na filmových serverech typu Imdb.com se stále pohybuje mezi nejlépe hodnocenými snímky vůbec.

V jiné filmové adaptaci Zhubni! z roku 1996 obézní právník přejede ženu a čelí kletbě, po níž drasticky hubne. V Obchodníkovi s hrůzou (1993) zase starý muž na malém městečku proti sobě poštve všechny obyvatele. Další zfilmovaný horor s kultovním statusem Děs v prádelně (1995) vypráví o starém mandlu, který je možná posedlý a prahne po lidské krvi. A poselstvím hororu Mlha z roku 2007 je, že největší zlo se ukrývá v lidech samotných.

V češtině vyšly dále například Kingovy knihy Mrtvá zóna, Nezbytné věci, Žhářka, Temná půle, Beznaděj, Zelená míle, Rose Madder, To, Temná věž a další. Jeho díla mají hlubší psychologii postav a vtahují čtenáře do strhujícího světa fantazie, kde se prolíná nadpřirozeno s realitou.

Největší zlo se ukrývá v lidech

Prastaré zlo na sebe už podruhé ve filmové podobě ve snímku „To“ bere podobu zákeřného klauna a v různých podobách a časových cyklech sužuje americké městečko Derry, pod nímž se ukrývá rozsáhlý systém kanalizace. „To“ je natočené podle bestselleru z roku 1986 a popisuje svět vnitřních strachů, zla páchaného lidmi a důsledky děsivého společného slibu party dětí, která se zlu odvážila postavit.

King dnes žije s manželkou v Maine, polovina jeho románů se odehrává právě tam. Rád poslouchá rockovou muziku a občas hraje na charitativních akcích s kapelou Rock Bottom Remainders, kterou sám založil. Také velmi rád hraje epizodní role ve snímcích, které se točí na motivy jeho knih.

Podporuje různé místní charity a mluví o zkušenostech se závislostmi na alkoholu a drogách, které překonal. V minulosti také o vlásek unikl smrti, když ho srazilo auto.