Ceny pohonných hmot v Česku se téměř nezměnily, podle analytiků ale porostou

Ceny pohonných hmot v Česku se tento týden téměř nezměnily. Benzin od minulé středy podražil o haléř na 30,20 Kč/l, cena nafty zůstala na 28,81 Kč/l. Od konce prázdnin přitom ceny rostly, týdně zdražovaly o desítky haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků ale jde jen o „přestávku“ před dalším zdražováním. To však bude jen pozvolné.

Podle analytiků je současné zbrzdění růstu cen pouze dočasné. „V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen pohonných hmot o pět až deset haléřů. Cena ropy Brent pomalu stoupá, což udržuje ceny benzinu a nafty na komoditní burze v Rotterdamu na zvýšené úrovni,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda doplnil, že růst cen u tuzemských pump bude zatím pozvolný. „Klíčovým důvodem současného růstu je sílící globální poptávka po ropě, která odráží ekonomický růst významných celků, jako je eurozóna nebo Spojené státy. Tato sílící poptávka přitom čelí limitované celosvětové nabídce,“ uvedl.

„Klíčoví ropní těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem totiž dodržují svoji květnovou dohodu na omezení těžby ropy a navíc signalizují, že ji budou ochotni prodloužit i za březen příštího roku, do kdy zatím platí,“ dodal. Výsledkem je tlak na růst cen ropy na světových trzích, který se tak podle něho brzy promítne do dalšího zdražení pohonných hmot v Česku.

Analytik: Ceny benzinu drží v Česku nízko velká konkurence čerpacích stanic (zdroj: ČT24)

K růstu cen ropy přispívá podle Kovandy i to, že navzdory faktu, že k němu dochází, nejsou zatím američtí břidliční těžaři schopni dostatečně adekvátně reagovat. Podle amerických úřadů zvýší během října svůj těžební výkon pouze o 79 tisíc barelů ropy denně, což by bylo poprvé za sedm měsíců, kdy měsíční růst výkonu nepřekročí hodnotu sta tisíc barelů ropy denně. Trh přitom počítal právě s tím, že flexibilní navyšování těžební kapacity břidličných těžařů bude představovat tlumivou sílu tváří v tvář tlaku na růst cen ropy.

„Říjnová čísla by tak z tohoto hlediska mohla být určitým zklamáním a znakem toho, že břidliční těžaři v USA nakonec tahají za kratší konec a zásadnější vliv na vývoj cen ropy má kartel OPEC a další ropní producenti mimo USA,“ uvedl Kovanda.

Nejlevnější Natural je na jihu Čech a v Libereckém kraji

Nejdražší zůstávají pohonné hmoty v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě i po zlevnění v průměru 30,84 Kč. Za méně než třicet korun ho řidiči kupují už jen v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém a Ústeckém kraji. Nafta je v metropoli za průměrných 29,69 Kč/l.

Nejlevnější Natural 95 natankují řidiči na jihu Čech a v Libereckém kraji, kde se za litr platí v průměru shodných 29,86 Kč. Nejnižší ceny nafty jsou pak v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, a to průměrně 28,29 Kč/l.

Ceny u čerpacích stanic v létě klesaly, výjimkou byl pouze začátek srpna. Natural 95 byl v polovině prázdnin za 29,50 Kč/l a nafta za 28,36 Kč/l.

Vydáno pod