Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

I přes mrazy bude letos dobrá úroda vína. Vinaři hlásí, že dokonce více než loni

Ekonomika

  10:36
BRNO - Letošní sklizeň hroznů bude podle prvních odhadů vinařů lepší než loňská. Platí to i přes jarní mrazy, které zasáhly vinice na jižní Moravě. Svaz vinařů odhaduje, že vinaři letos sklidí hrozny, z kterých udělají 580 000 hektolitrů vína, což je o 15 000 více než loni. Odpovídá to desetiletému průměru při sklizni zhruba 5,2 tuny z hektaru. Ve čtvrtek to řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Podle něj je nyní sklizeno asi 30 procent vinohradů.
Vinice - ilustrační foto

Vinice - ilustrační foto foto: Lidové noviny

Vinaři už mají sklizené odrůdy na Svatomartinské víno, nyní se sklízí odrůdy Sauvignon a Chardonnay. „Je to nyní o kapacitě sklepů, průměrné odrůdy z hlediska zrání jsou již ve sklizňové kvalitě a je možno je sklízet všechny. Sklizeň nyní trochu zbrzdil sobotní, nedělní, úterní a středeční déšť. Není to však nic kritického. Jak z hlediska praskání tak z hlediska plísně šedé,“ uvedl Půček.

Z pohledu množství to vypadá lépe, než jaký byl odhad v srpnu. „Zářijová voda pomohla hroznům a naštěstí byla rozložená a nepřišla najednou. Vliv mrazů znát je, ale obecně se dá říci, že i když byly odhady škod větší po jarních mrazech než v roce 2016, tak réva zregenerovala lépe v tomto roce,“ uvedl Půček.

Letos vinaři odhadovali škody přes miliardu korun a měly být ještě větší než v loňském roce. Mrazy letos zasáhly vinice nejdříve 21. dubna a pak ještě 10. května. Vzhledem k tomu, že réva už rašila, byly květnové mrazy více zničující.

Autor: