Některé britské úřady používají zastaralý operační systém Windows XP

Policejní oddělení v anglickém Manchesteru řeší vážný problém. Interní kontrola zjistila, že 1518 tamních počítačů, což je zhruba jedna pětina, běží stále na operačním systému Windows XP. Společnost Microsoft ukončila podporu tohoto operačního systému v roce 2014 a od té doby je systém neaktualizovaný a představuje snadnou oběť pro možné hackerské útoky.

Manchesterské policejní oddělení je po londýnském druhé největší v celém Spojeném království a jeho případné napadení by mohlo mít fatální následky. Velitelství v reakci na zveřejněnou zprávu uvedlo, že závislost na starém operačním systému neustále snižuje.

Policie data zveřejnila v rámci práva na svobodu informací. Některé další složky a instituce to odmítly s obavou narušení bezpečnosti. Počítače se zastaralým operačním systémem má například i Civilní jaderný úřad, avšak v jeho vybavení tvoří méně než jedno procento. Metropolitní policejní oddělení v Londýně patří mezi ty instituce, které odmítly informace sdělit.

Používání zastaralých zranitelných operačních systémů je podle odborníků skutečně problém, a to i v případě, že to konkrétní úřady odmítnou sdělit. V takovém případě je pro hackery otázka několika minut, než zjistí, jaký počítač v síti by mohl být zranitelný.

bbc.com