Menu Zavřít

Co je dobré vědět o superhrubé mzdě?

20. 9. 2017
Autor: Archiv

V Česku se daň z příjmu fyzických osob počítá nikoliv z hrubé, ale ze superhrubé mzdy. Jak se superhrubá mzda vypočítá? Proč je skutečná sazba daně z příjmu vyšší než 15 procent? Z jaké mzdy se počítají jednotlivé státní dávky?

BRAND24

Zaměstnavatelé sjednávají se zaměstnanci hrubou mzdu. Kolik skutečně obdrží zaměstnanec na svůj bankovní účet, tedy jak vysokou bude mít čistou mzdu, to závisí na uplatněných daňových slevách. Při stejné hrubé mzdě je možné mít rozdílnou čistou mzdu, např. jeden zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na děti a druhý nikoliv. Proto zaměstnavatelé se svými zaměstnanci hovoří vždy o hrubé mzdě.

Jak se vypočítá superhrubá mzda?

Superhrubá mzda, ze které se vypočítává daň z příjmu fyzických osob zaměstnance, je hrubá mzda zaměstnance plus povinné pojistné placené zaměstnavatelem. Tato částka je navíc při výpočtu měsíční daně z příjmu fyzických osob zaokrouhlena na celá sta nahoru. Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 25 procent na sociálním pojištění a 9 procent na zdravotním pojištění. Souhrnné pojistné placené zaměstnavatelem je 34 procent. Superhrubá mzda je tedy zaokrouhleným násobkem na sta nahoru hrubé mzdy a koeficientu 1,34.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).