Italové napadli převod Fantovy budovy na SŽDC. Smlouva je podle nich neplatná

Italové napadli převod Fantovy budovy na SŽDC (zdroj: ČT24)

Italská firma Grandi Stazioni zpochybňuje loňský převod Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Budovu od Českých drah koupila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která s italskou firmou následně ukončila spolupráci. Důvodem bylo nedodržení závazku, že nádraží opraví. O vlastnictví Fantovy budovy nyní rozhoduje soud. Jednání odročil do 27.září, kdy by mohl spor rozhodnout.

Obvodní soud pro Prahu ve středu vyslechl všechny tři strany. Soudkyně Otília Hrehová předpokládá, že o sporu mezi státními společnostmi a bývalým nájemcem hlavního nádraží rozhodne příští týden.

Italská společnost se v žalobě domáhala určení, zda je Fantova budova majetkem SŽDC, nebo zda stále patří Českým drahám. Dráhy loni hlavní nádraží prodaly SŽDC, která poté s italskou firmou ukončila spolupráci. Italové se následně v několika žalobách domáhali úhrady škody, která jim údajně jednáním vznikla. Napadli i platnost smlouvy o převodu nádraží.

Podle soudu je hlavní otázkou určit, zda u žaloby existuje naléhavý právní zájem. Tedy zda společnosti Grandi Stazioni hrozí újma, pokud se spor nevyřeší. To zpochybňují zástupci drah i SŽDC.

Podle právního zástupce ČD Jaromíra Císaře důvody žaloby nejsou podložené. „Důležité je, že smlouva není zpochybňována jejími stranami. To znamená, že ani České dráhy, ani Správa železniční dopravní cesty platnost smlouvy nijak nezpochybňuje,“ uvedl. Zástupci Grandi Stazioni jednání komentovat nechtěli.

Italská společnost měla mít na základě smlouvy z roku 2003 hlavní nádraží pronajaté na 30 let, pokud by do loňského 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt. Nepodařilo se jí to a SŽDC následně odmítla pronájem prodloužit, což vyvolalo soudní spory a přerušilo rekonstrukci.

Spory ohledně nádraží zaměstnávají české soudy

Italská firma Grandi Stazioni podala kvůli sporům ohledně rekonstrukce hlavního nádraží celkem čtyři žaloby. Soudy se jimi začnou zabývat na začátku října. Kromě vlastnictví historické Fantovy budovy Grandi Stazioni napadla rovněž převod zrekonstruované odbavovací haly. 

Třetí žaloba se týká více než 770 milionů jako náhrady za investované peníze při rekonstrukci nádraží. Z této sumy SŽDC firmě loni vyplatila 565 milionů korun jako uznatelné náklady na částečnou rekonstrukci pražského nádraží. Letos v květnu ale Obvodní soud pro Prahu 1 žalobu Grandi Stazioni zamítl. 

Poslední žalobou se firma domáhá zhruba 1,26 miliardy korun za ušlý zisk z dalšího pronájmu nádražních prostor. Žaloba směřuje na České dráhy, Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) a ministerstvo financí. Italská firma by totiž v případě splnění podmínek získala právo na pronájem nádražních prostor na dalších 30 let. České dráhy ani SŽDC však vznášené nároky neuznávají.