Krkoška (ANO): Evropský týden mobility je příležitostí představit veřejnosti alternativní dopravu

20.09.2017 13:53

Den bez aut, který je součástí kampaně Evropský týden mobility, už pošesté podpořili také zaměstnanci krajského úřadu, příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje, městských úřadů Kopřivnice, Krnova, Opavy a Hlučína. Do práce tak dnes bez auta dorazilo okolo 700 lidí. Navzdory dešti přijeli hromadnou dopravou, na kolech, koloběžkách, přišli i pěšky.

Krkoška (ANO): Evropský týden mobility je příležitostí představit veřejnosti alternativní dopravu
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

Celoevropská kampaň má letos podtitul: „Čistá, sdílená a inteligentní mobilita“ s heslem „Sdílením vpřed!“. Vybízí k zamyšlení nad sdílením automobilů, vedoucím k omezení počtu vozidel na silnicích, množství najetých kilometrů, a tím i k šetrnějšímu chování k životnímu prostředí.

„Kampaň Evropského týdne mobility je ideální příležitostí představit veřejnosti možnosti alternativních druhů dopravy, způsob, jak omezit stále narůstající počet aut ve městech. Je to možné udělat třeba tak, že budu auto sdílet spolu s dalšími spolucestujícími. Kampaň také ukazuje, jaký pozitivní efekt může na kvalitu životního prostředí v kraji mít drobná změna chování každého z nás,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Akci Na úřad bez auta! pořádal moravskoslezský krajský úřad už pošesté. „Jsem rád, že se zapojuje čím dál více lidí, nejen zaměstnanci hejtmanství, příspěvkových organizací kraje, ale i dalších městských úřadů,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Je přesvědčen o tom, že téma udržitelného rozvoje a ochrany životního prostředí není lidem lhostejné. „Uvědomují si, že je zapotřebí řešit čím dál vyšší počet aut v našich ulicích. Jednou z možností je právě sdílená čistá mobilita, která představuje ideální řešení pro města. Automobil na alternativní pohon, který mnohem méně zatěžuje životní prostředí než auta na benzín či naftu, si může občan pomoci mobilních aplikací půjčit pro vyřízení svých záležitostí, a zase třeba na jiném místě ve městě ho vrátit. Ve většině případů navíc sdílení automobilů představuje levnější alternativu oproti vlastnictví vozidla,“ dodal ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Na kole do práce na krajský úřad v Ostravě dnes z Dětmarovic, kde bydlí, přijela i Andrea Nytrová z odboru školství, mládeže a sportu. „Jezdím tak skoro každý den, není špatné počasí, ale špatně oblečený cyklista. Doprava a jízda na kole je pro mě skvělá psychohygiena, zdravější způsob života a přístup k okolí,“ řekla referentka pro rozvoj vzdělávání krajského úřadu Andrea Nytrová.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Petr Kellner - svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím

11:17 Svobodní: Petr Kellner - svoboda, pracovitost, podnikavost a úcta k tradicím

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k výročí úmrtí Petra Kellnera