Evropský bankovní úřad hledá nové sídlo. Praha se výběrového řízení účastní, šance jí ale kazí nízké platy

Evropský bankovní úřad hledá nové sídlo. Londýn totiž musí vyměnit kvůli brexitu za jiné evropské město. Ve hře jsou Brusel, Dublin, Frankfurt, Lucemburk, Paříž, Vídeň a také Praha. Hlavní město České republiky má ale oproti ostatním kandidátům jednu nevýhodu – příliš nízké platy, píše o tom středeční deník Právo.

Praha / Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Naději na zisk agentury z Londýna maří Praze nízké platy,“ píše deník Právo o stěhování evropské bankovní agentury.

„Naději na zisk agentury z Londýna maří Praze nízké platy,“ píše deník Právo o stěhování evropské bankovní agentury. | Foto: Hannah McKay | Zdroj: Reuters

Zaměstnanci evropského úřadu, kterých je 184, by si platově pohoršili až o polovinu. K výpočtu mezd slouží tabulková mzda zaměstnanců evropských institucí v Bruselu a Lucemburku.

Právo uvádí příklad koeficientu, kdy minulý rok byl Londýn ohodnocen 141,8 procenty a Praha 73,2 procenty. Frankfurt i Brusel mají vůči Praze navrch. Horší hodnocení má naopak hlavní město Polska Varšava.

Praha se o sídlo Evropského bankovního úřadu utká s Frankfurtem, Lucemburkem nebo Paříží

Číst článek

Přestože je kupní síla síla Prahy podle Eurostatu šestým nejbohatším regionem v Evropské unii, nepostačí to k lepšímu umístění města v platovém žebříčku EU.

Evropský bankovní úřad není jediná evropská instituce, která by mohla sídlit v Praze. Agentura pro družicový navigační systém Galileo už své zázemí v Česku má, deník Právo ale připomíná, že po přestěhování do srdce Evropy se agentura potýkala s odlivem zaměstnanců a obtížným hledáním nových kvalitních odborníků. A to především kvůli nízkým platům.

Zaměstnanci družicové agentury Galileo si už v minulosti stěžovali na nízké platy. Mzda je prý dostatečná pro život v Praze, ale už nestačí na splácení závazků v jejich domovských státech, kde musí hradit pojistky, hypotéky nebo spoření na důchod.

Aby Česko nízké platy vynahradilo, mohlo by podle Práva nabízet kompenzaci. Jako benefity se tak nabízí příspěvek na veřejnou dopravu, volné vstupy do kulturních a sportovních zařízení, výhodnější rekreační pobyty a další.

O tom, kam se Evropský bankovní úřad (EBA) přestěhuje, budou zástupci evropské osmadvacítky hlasovat v říjnu. Česko se zároveň hlásí i o možnost přestěhování lékové agentury.

rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme