Velké firmy pokračují v náborech zaměstnanců, nábory malých podniků začínají stagnovat

Společnost ManpowerGroup Česká republika 12. září 2017 zveřejnila výsledky průzkumu „ManpowerGroup Index trhu práce“ pro čtvrté čtvrtletí roku 2017.

V rámci průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2017 byla všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 750 zaměstnavatelů v ČR položena otázka: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2017 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

ManpowerGroup má pro Českou republiku k dispozici i sezonně očištěná data SAD (jelikož průzkum v ČR se provádí již pět let), která eliminují dopad sezonních výkyvů v datech týkajících se náborových aktivit. Tisková zpráva uvádí všechna data sezonně neočištěná.

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro čtvrté čtvrtletí 2017 zpomalování náborových aktivit a pouze mírný nárůst. 4 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu pracovních sil, 3 % předpovídají snížení počtu pracovních sil a 93 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2017 hodnotu + 1 %.

„Situace u jednotlivých typů zaměstnavatelů vykazuje velké rozdíly. Zatímco většina velkých firem v automobilovém, logistickém a maloobchodním sektoru nabírá stále nové zaměstnance ve velkém, malé firmy již neplánují další nárůsty zaměstnanců. Zpomalující náborové plány zaměstnavatelů na 4. čtvrtletí také souvisí s příchodem slabé sezóny na trhu práce. Po nejsilnějším náborovém období roku, které trvá od září do listopadu, přichází nejslabší sezóna, kdy na přelomu roku firmy tolik nenabírají a zároveň lidé nechtějí ve vánočním období měnit práci.

I tak bude pokračovat jedno z nejpříznivějších období na trhu práce pro uchazeče o zaměstnání. Tak nízký počet nezaměstnaných byl naposledy v letech 2007 až 2008. Firmy si začínají přetahovat zaměstnance pomocí vyšších mezd, kdy které v některých případech rostly až o 30 %. Vzhledem k nedostatku potřebných profilů zaměstnanců rostou také investice do jejich zvyšování kvalifikace. V některých lokalitách ale firmy nemohou ani tak zajistit potřebný personál a začínají dělat nábory v zahraničí jak na kvalifikované, tak i nekvalifikované pracovní pozice,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika.

POROVNÁNÍ ORGANIZACÍ PODLE VELIKOSTI

Nejsilnější náborové aktivity pozorujeme u velkých společností nad 250 zaměstnanců, kde 29 % předpokládá nárůst a 2 % pokles počtu zaměstnanců. Čistý index trhu práce je tedy +27 %. Střední podniky předpovídají náborové plány s Indexem +12 % a malé podniky +5 %. Zaměstnavatelé v mikropodnicích hlásí mírný pokles s Indexem -1 %.

POROVNÁNÍ DLE ODVĚTVÍ

Zaměstnavatelé ve čtyřech z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející čtvrtletí zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové prostředí předpovídají zaměstnavatelé v odvětví Ubytování a stravování s Čistým indexem trhu práce +7 %. Další nárůst počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé v odvětví Velkoobchod a maloobchod s Indexem +5 % a Stavebnictví +2 %. Oproti tomu zaměstnavatelé v pěti odvětvích hlásí pokles počtu pracovních sil. Největší pokles očekávají zaměstnavatelé v odvětví Zpracovatelský průmysl s Indexem -8 % a Těžba nerostných surovin -3 %.

REGIONÁLNÍ SROVNÁNÍ V RÁMCI ČR

Zaměstnavatelé v Praze očekávají nárůst počtu pracovních sil, Čistý index trhu práce má hodnotu +5 %. Na Moravě hodnota stagnuje a zaměstnavatelé v Čechách hlásí nejisté náborové prostředí s Indexem -2 %. V porovnání s předchozím čtvrtletím je Index v Praze o 2 procentní body silnější a v Čechách o dva procentní body slabší. Na Moravě poklesl o 7 %.

GLOBÁLNÍ POHLED

Výsledky průzkumu pro čtvrté čtvrtletí jsou většinou pozitivní a zaměstnavatelé ve 42 ze 43 zemí očekávají různou míru nárůstu počtu pracovních sil. Pouze zaměstnavatelé ve Švýcarsku hlásí utlumený trh práce. Poprvé od 2Q 2008 a následné globální krize není Index ani v jedné ze 43 sledovaných zemí a oblastí negativní. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnavatelé ve 23 ze 43 zemí a oblastí očekávají posílení náborových plánů, v 13 snižování a v sedmi beze změny. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku se náborové prostředí zlepšilo v 25 ze 43 zemí a oblastí, oslabilo v 15 a zůstalo beze změny ve třech. Nejsilnější Index z globálního hlediska hlásí Japonsko, Tchaj-wan, Kostarika, Indie a Maďarsko. Nejslabší předpověď přichází ze Švýcarska, Brazílie a České republiky.

Další výsledky průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce budou zveřejněny 12. prosince 2017.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kyberzločinec se natahoval pro 13 milionů korun, ale neuspěl

Průzkum
Více než polovina Čechů a Češek se dostala do situace, kdy se někdo snažil ukrást peníze z jejich účtu nebo platební karty. Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu, který Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla technologická a platební společnost Mastercard. Podle České bankovní asociace (ČBA) je nejvyšší zachráněná částka u jednoho klienta 13 milionů korun.