Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovky švihadel rozeskáčou Ústí nad Labem

 (Autor: Nadační fond Energie pomáhá)
Autor: ks - 
20. září 2017
00:00

Ústí nad Labem je v září městem pohybu a nezdolné energie. Už 25. září, tedy týden po půlmaratonu, odstartuje Nadační fond Energie pomáhá projekt „Skákej pro zdravé srdce“.  Program, který zaplní celé Kostelní náměstí v centru města, bojuje za zdravý životní styl. Ten je tou nejlepší prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, která jsou stále nejčastější příčinou úmrtí. 

Severočeská metropole se může těšit na dosud nevídanou exhibici. Hromadné skákání všech zúčastněných přes švihadla, doplní záchranáři a špičkoví lékaři. Ti se s námi podělí o své dramatické příběhy z praxe, které nemusí mít vždy šťastný konec. Připraveny jsou animační programy, soutěže, koncert skupiny Lunetic, bike trial show. Programem nás provedou známé ústecké osobnosti Aleš lehký a Kamil Bilský. Bude se na co dívat, bude o čem přemýšlet. Podrobnosti najdete na www.energie-pomaha.cz

Exhibice v Ústí předchází Světovému dni srdce, který připadá na 29. září. Účastníci akce jsou především dětí z ústeckých základních a mateřských škol. Skákání s pomocí jednoduché cvičební pomůcky není samoúčelné. „Chtěli bychom, aby naše děti byly pohybově aktivnější. Zároveň by bylo skvělé, kdyby byly i vnímavější ke svému okolí a chtěli se dozvědět více o trápeních svých nemocných kamarádů a snad jim umět i pomoci,“ vysvětluje Lenka Graf, zakladatelka Nadačního fondu Energie pomáhá. 

Lenka Graf, zakladatelka Nadačního fondu Energie pomáhá, manželka Aleše Grafa, majitele společnosti Centropol Lenka Graf, zakladatelka Nadačního fondu Energie pomáhá, manželka Aleše Grafa, majitele společnosti Centropol | Nadační fond Energie pomáhá

Zájem kamarádů, porozumění rodičů a pedagogů, to vše pomáhá i v komunikaci s veřejností a otevírá brány velkorysosti a štědrosti. Prvním hmatatelným počinem fondu bude nákup stacionárního defibrilátoru, který bude, po dohodě s odborníky, umístěn na místo, na které by vozidlo záchranné služby nemuselo dorazit včas.

Problematika kardiovaskulárních chorob

Kardiovaskulární choroby i přes velké pokroky v léčbě a prevenci stále představují nejčastější příčinu úmrtí a jednu z nejčastějších příčin hospitalizace v České republice.  Úmrtnost na srdeční cévní onemocnění je v České republice 2x vyšší než v jiných vyspělých zemích EU. V ČR na jednu z kardiovaskulárních chorob zemře až 50 % populace. Nejčastější příčinou smrti je chronická ischemická choroba srdeční, cévní příhoda mozková a akutní infarkt myokardu.

Pohyb patří k základní prevenci kardiovaskulárních chorob. Je prokázáno, že fyzická aktivita významně snižuje riziko těchto onemocnění. Cvičením - a především skákáním - se zlepší využití kyslíku v srdci, zvýší se tolerance fyzické zátěže, naopak se sníží tukové zásoby či krevní tlak a zlepší kompenzace diabetu.