Nízkonákladová letecká společnost z Irska Ryanair se potýká s vážnými problémy. Kvůli nedostatku pilotů musí zrušit 40 až 50 letů denně, a to do konce října. Dotkne se to také některých spojů v Česku.

Výkonný ředitel společnosti Michael O'Leary uvedl, že aerolinky mají nedostatek pilotů kvůli změně v systému dovolených. Část pilotů Ryanairu ale také "přetáhla" společnost Norwegian. "Můžeme potvrdit, že loni k nám přešlo 140 pilotů Ryanairu," citoval server BBC tiskové prohlášení aerolinek Norwegian.

Největší nízkonákladové aerolinky v Evropě svým pasažérům nabídnou finanční kompenzaci nebo výměnu letu na jiný čas. Odhaduje se, že rušení letů poškodí až 400 tisíc pasažérů.

"Přebírám odpovědnost a jménem Ryanairu se omlouvám," uvedl O'Leary. "Poškodil jsem rušením letů pověst Ryanairu? Ano, ale raději poškodím pověst tím, že zruším dvě procenta letů, než aby se 40 procent našich letů opozdilo," prohlásil s tím, že začátkem listopadu už kvůli menšímu zimnímu provozu nebude třeba rušit žádné další lety.

Firma odhaduje, že na kompenzacích vyplatí 18 milionů eur, tedy v přepočtu přes půl miliardy korun. Podle analytiků ale finální částka může být ještě mnohem vyšší.

Společnost Ryanair se ještě v nedávné minulosti potýkala s negativní imagí. V posledních několika letech proto podnik investoval do zlepšení svého mediálního obrazu. Nyní však hrozí, že mnoho pasažérů se od irských aerolinek kvůli dalším špatným zkušenostem opět odvrátí. Například tisk v Irsku se už plní různými příběhy lidí, kterým zrušení letů výrazně ovlivnilo jejich plány. Storna letů tak mohou ohrozit i budoucí vize Ryanairu na další rozvoj v Evropě a posílit jeho stále rostoucí konkurenci, jako je třeba britský easyJet.

Veškeré podrobnosti k zrušeným letům Ryanairu jsou zveřejněny na jeho webových stránkách. Nejčastěji se týkají letiště London Stansted a také Edinburghu, Manchesteru, dále pak Barcelony, Říma, Milána nebo Bruselu.

Rušení letů se nevyhne ani České republice, a to letišť v Praze a Brně. Z Brna by měly být zrušeny lety do Londýna ve čtvrtek 21. září a v neděli 24. září. Z Prahy je zatím potvrzeno zrušení jednoho páru letů v úterý 26. září.

"Zrušeny by mohly být rovněž spoje z Prahy do Londýna 3., 10., 17. a 24. října," připustila mluvčí pražského letiště Marika Janoušková. Informace má ale letiště pouze z internetových stránek irského dopravce, oficiálně je zatím nepotvrdil.