HK ČR: Firmám chybí kvalifikovaná pracovní síla, je třeba změnit vzdělávací systém

19.09.2017 20:31

Největší brzdou české ekonomiky a konkurenceschopnosti tuzemských firem je nedostatek kvalifikované pracovní síly a z dlouhodobého hlediska je nezbytné změnit systém vzdělávání.

HK ČR: Firmám chybí kvalifikovaná pracovní síla, je třeba změnit vzdělávací systém
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Shodli se na tom politici s odborníky na v pořadí již osmé předvolební diskuzi, tentokrát na téma pracovního trhu, pořádané Hospodářskou komorou ČR. Bez dostatku kvalifikovaných lidí se Česká republika neobejde i s ohledem na rostoucí nároky spojené s předpokládaným nástupem digitalizace českého hospodářství. Je nutné dokonalejší zapojení studentů do praxe a zejména přiblížení učňovského školství systému duálního vzdělávání.

Právě na nedostatek zaměstnanců na trhu si stěžují podnikatelé i ve zveřejněném šetření Hospodářské komory, podle něhož tento fenomén vnímá jako největší problém polovina oslovených firem. Řešením by podle Hospodářské komory ČR měly být zejména změny ve školství i lepší podmínky při návratu do zaměstnání: „Kromě vzdělávání bychom se měli zaměřit i na to, aby například maminky po rodičovské dovolené nebo lidé v důchodovém věku měli motivaci se vracet do zaměstnaneckého poměru, například efektivní formou zkrácených úvazků,“ řekla viceprezidentka Hospodářské komory ČR Marta Nováková.

Podnikatelé si v anketě stěžovali také na enormní byrokratickou zátěž, která je v současnosti sužuje. I proto během setkání zazněla řada výzev k rychlejší digitalizaci státní správy i kritika vysokého počtu státních zaměstnanců a nízké efektivity státní administrativy. Zástupci Hospodářské komory v této souvislosti připomněli potřebnost právního elektronického systému (PES), jehož zákonná úprava v současné chvíli čeká na projednání v Senátu a který podnikatelům zpřehlední jejich povinnosti.

Dnešní předvolební debaty se zúčastnili zástupci parlamentních stran. Pozvání přijal místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek z KDU-ČSL, poslankyně Martina Pekarová Adamová (TOP 09) a Radka Maxová z hnutí ANO, poslanci Petr Bendl z ODS, Jiří Dolejš z KSČM a předseda odborné Komise pro evropské záležitosti a fondy ČSSD Michal Pícl.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…