Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Hurikán Maria devastoval ostrovy Guadeloupe a Dominika, má první oběť. Desetitisíce bez proudu

Svět

  20:18
MIAMI - Hurikán Maria napáchal rozsáhlé škody na ostrovech Guadeloupe a Dominika a míří k Panenským ostrovům a Portoriku. Úřady informovaly, že živel si vybral první oběť na Guadeloupe. Zasažené ostrovy se vyrovnávají s bleskovými povodněmi, desetitisíce lidí jsou bez proudu. Portoriko v obavách z hurikánu nařídilo evakuaci části obyvatel.

Hurikán Maria napáchal rozsáhlé škody na ostrovech Guadeloupe a Dominika. foto: Reuters

Ostrov Dominika ve východní části Karibského moře zasáhl hurikán Maria poté, co zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň pětibodové škály s větrem o rychlosti 260 kilometrů za hodinu. „Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit,“ uvedl podle BBC premiér ostrova Roosevelt Skerrit. Předtím informoval také o tom, že mu hurikán strhl střechu domu, než ho záchranáři dopravili do bezpečí.

Premiérovi odletěla střecha. Hurikán Maria v plné síle zdevastoval ostrov Dominika

Dominika, která je bývalou britskou kolonií, má asi 72.000 obyvatel. Školy na ostrově byly v očekávání hurikánu uzavřeny a lidé žijící na pobřeží evakuováni. „Moje největší obavy jsou, že se ráno probudíme se zprávami o vážně zraněných a možná i mrtvých kvůli sesuvům půdy, které jsou pravděpodobné při neustávajícím dešti,“ dodal premiér.

Ostrov Dominika ve východní části Karibského moře zasáhl hurikán Maria poté, co...
Letošní počet hurikánů je zatím podle NHC nadprůměrný.

Na Guadeloupe zemřel člověk zasažený padajícím stromem a stal se vůbec první obětí hurikánu Maria. Podle úřadů neuposlechl pokyn, aby se v prudké bouři a větrné smršti schoval v bezpečném úkrytu.

Další dva lidé jsou pohřešováni poté, co se jejich člun převrátil u nedalekého ostrůvku La Desirade. Na tomto ostrově je podle agentury AP bez proudu 80 000 domácností, což je 40 procent celkové populace. La Desirade a další ostrůvky v okolí Guadeloupe hlásí řadu zaplavených oblastí a vážné škody na majetku.

„Musíte se evakuovat, nebo zemřete...“

Ve 12:00 místního času (18:00 SELČ) se hurikán nacházel 150 kilometrů západně od Guadaloupe a mířil ke 260 kilometrů vzdáleným Americkým panenským ostrovům rychlostí 16 kilometrů v hodině. Provázel jej vítr o rychlosti až 260 kilometrů za hodinu.

Varování před hurikánem bylo vyhlášeno nejen na Amerických panenských ostrovech, ale i na Portoriku a na blízkých ostrovech Culebra a Vieques, kam má hurikán dorazit ve středu. Obyvatelé některých pobřežních oblastí Portorika již dostali pokyn k evakuaci. Týká se zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, který zasáhne Portoriko za posledních 85 let - v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři.

Guvernér Portorika Ricardo Rossello vyzval obyvatele, aby zůstali doma v bezpečí; ty, kteří naopak žijí v domech, které takto silnému hurikánu nemohou čelit, vyzvaly úřady k okamžité evakuaci. „Musíte se evakuovat, nebo zemřete... Nevím jak to říci jasněji,“ řekl šéf bezpečnosti pro Portoriko Héctor Pesquera.

Maria je třináctou pojmenovanou letošní bouří v Atlantském oceánu a čtvrtým hurikánem, který se nachází na třetím či vyšším stupni pětibodové škály. Prvním byl letos hurikán Harvey, následovaly hurikány Irma a José. Letošní počet hurikánů je zatím podle NHC nadprůměrný.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!