Menu Zavřít

Milník pro norský státní fond: jeho hodnota překročila bilion dolarů

19. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hodnota norského penzijního fondu, největšího státního fondu na světě, se přehoupla přes jeden bilion dolarů (21,7 bilionu korun). Takový výsledek překvapil i samotné šéfy fondu. Kromě jiného za ním stojí i oslabování dolaru.

„Růst tržní hodnoty fondu je omračující,“ prohlásil jeho šéf Yngve Slyngstad. „Jde o opravdový milník. Nemyslím si, že by někdo očekával, že se vyšplhá na jeden bilion dolarů, když se na něj v roce 1996 převedl první výnos z ropy,“ dodal.

Mezi důvody překonání hranice bilionu dolarů patří posilování velkých světových měn na úkor amerického dolaru a zároveň silný rok kapitálových trhů.

Vývoj tržní hodnoty norského státního fondu (v miliardách norských korun)

 Vývoj tržní hodnoty norského státního fondu (v miliardách švédských korun)

Zdroj: nbim.no

Největší světový státní fond byl v Norsku založen před více než dvaceti lety, aby z výnosů z ropy a zemního plynu těžily i další generace. Podle původního plánu měl mezi lety 2020-2030 narůst na 1,3násobek norského HDP, už nyní se však vyšplhal na 2,5násobek. Ve všech světových společnostech, které jsou zapsané na burze, vlastní v průměru 1,3 procenta.

BRAND24

Norský penzijní fond patří mezi největší a nejvlivnější světové investory a v současné chvíli mu patří akcie ve více než devíti tisících společnostech v celkové hodnotě 667 miliard dolarů. Největší podíly vlastní ve společnostech Apple, Nestlé, Novartis, Microsoft nebo Alphabet, mateřské firmě Googlu.

Podpora fúzi Linde a Praxiar
Norský penzijní fond podpoří plánovanou fúzi německého výrobce technických plynů Linde a jeho amerického konkurenta Praxair v odhadované hodnotě 74 miliard dolarů, kterou má vzniknout světová plynárenská jednička.

„Podporujeme logické odůvodnění fúze. Navrhované řešení je v nejlepším dlouhodobém zájmu akcionářů Linde,“ napsala v prohlášení Norges Bank Investment Management (NBIM), která fond spravuje.

NBIM vlastnila na začátku roku 4,76 procenta akcií ve společnosti Linde a jedno procento v Praxair.

Dále čtěte:

Za zelenější důchody: norský fond se zbavuje „nečistých“ investic

Česko získá z norských fondů do roku 2021 zhruba pět miliard


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).