Sto tisíc eur ucpalo potrubí pod bankou v Ženevě. Komu patří se neví, stopy vedou do Španělska

19. září 2017

Bankovky za dva a půl milionu korun ucpaly odpadní potrubí ve švýcarské Ženevě. Nečekaný nález přivolaných instalatérů už řeší policie. Pravděpodobným viníkem je španělská klientka, motivace je ale neznámá.

Čištění ucpaného záchodu je obvykle dost nepříjemná práce. V bankovní čtvrti ve švýcarské Ženevě se ale z obyčejného instalatéra může stát ve chvilce milionář. Odpadní potrubí tam totiž občas ucpou dost neobvyklé věci. Třeba hromada 500 eurových bankovek.

Odpadní potrubí v jedné bance a ve třech přilehlých restauracích se v průběhu několika dní ucpala. Postupně se v nich našlo několik stovek zmuchlaných nebo přestříhaných bankovek v celkové hodnotě 100 tisíc eur, čili víc než dva a půl milionu korun.


Další peníze se pak našly na konci potrubí v čističce. Teď jsou všechny zpátky v trezoru a banka i policie řeší, komu mají vlastně připadnout.

Jednou z pravděpodobných teorií je, že peníze patří nejmenované Španělce, která si ve švýcarské bance před několika lety otevřela účet. List Tribune de Geneve, který případ odhalil jako první, zjistil, že na policii nedávno v tomto případu vypovídal právník vyslaný ze Španělska.

Muž údajně nabídl, že zaplatí náklady na opravu toalet a na vyčištění potrubí. Majitelka účtu také v polovině roku, kdy se případ stal, banku navštívila. Proč by ale peníze splachovala do záchodu, nebo jestli je tu nějaká souvislost s trestnou činností stále není jasné. Mluvčí ženevské policie zdůraznil, že samotné vyhazování peněz ani ucpávání záchodů ve Švýcarsku trestným činem není.

Spustit audio