Místo pěti kompresorů dva. České teplo šetří DPP místo, peníze i životní prostředí

19.09.2017 15:18

Dopravní podnik hl. m. Prahy už roky těží ze spolupráce se společností České teplo. V pražské Hostivaři areálu depa totiž díky dvěma novým kompresorům dokáže uspořit peníze, energii i lidské zdroje a navíc využívá odpadní teplo pro ohřev teplé užitkové vody.

Místo pěti kompresorů dva. České teplo šetří DPP místo, peníze i životní prostředí
Foto: České teplo
Popisek: Kompresory SNEIDER depu metra v pražské Hostivaři

Dříve v prostorách depa metra v Hostivaři Dopravního podniku zajišťovalo výrobu stlačeného vzduchu pět zastaralých kompresorů. Nyní jsou potřeba k provozu areálu pouze dva přístroje SNEIDER. „Díky naší technologii DPP v Hostivaři od roku 2009 disponuje dvěma kompresory, které navíc na rozdíl od těch předchozích nepotřebují nepřežitou obsluhu,“ říká šéf projektu Filip Paroulek z Českého tepla. 
 
Díky inovativnímu přístupu Českého tepla došlo k výrazné úspoře místa, které dříve zabíraly zastaralé agregáty. Energetici také dokázali propojit dva přilehlé areály DPP, potřebné úspory lze tedy s nadsázkou vnímat téměř na každém kroku.
 

Stav areálu před úpravami společností České teplo a po nich

 

„Jsme rádi, že díky naší spolupráci se v hostivařských prostorách DPP zlepšila i ekologická situace, minimalizovali jsme totiž úniky oleje,“ podotýká Paroulek. Tím se v areálu zlepšila i kvalita vyráběného stlačeného vzduchu. 
 
Další přidanou hodnotou pro DPP je využití odpadního tepla z kompresorů. „Zajišťujeme předehřev teplé užitkové vody,“ doplňuje Paroulek. Technologie Českého tepla dokáže v Hostivaři z 90 procent pokrýt poptávku po teplé vodě. Případné přebytky tepelné energie jsou odváděny do venkovního prostoru. Unikátní je i finanční model dodávky celého vybavení - DPP nemusel platit ani korunu předem a splácí výkonné kompresory v ceně služby.
 
 
Společnost České teplo nabízí široké spektrum servisu včetně konzultací, plánování, operativy, projekce, realizace, financování a provozování energetických systémů a celků. Výsledkem je implementace "řešení na míru" pro každého jednotlivého klienta tak, aby získal kompletní servis za maximálně efektivní cenu. Je dodavatelem tepelné energie, elektrické energie a zemního plynu.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…