Koho zajímá raketa? (Týden 38)

Vzpomínáte na doby, není to tak dávno, snad pár týdnů, kdy trhy na každou zprávu ze Severní Koreje dynamicky reagovaly? Kim vyhrožoval, cena akcií poklesla, zlato vystřelilo vzhůru. Kim vystřelil raketu, která přeletěla Japonsko a dopadla do moře. VIX letí vzhůru, akcie letí dolů a „zlatomilové“ jásají nad růstem ceny svého zamilovaného fetiše. Ty doby jsou pryč....

Vzpomínáte na doby, není to tak dávno, snad pár týdnů, kdy trhy na každou zprávu ze Severní Koreje dynamicky reagovaly? Kim vyhrožoval, cena akcií poklesla, zlato vystřelilo vzhůru. Kim vystřelil raketu, která přeletěla Japonsko a dopadla do moře. VIX letí vzhůru, akcie letí dolů a „zlatomilové“ jásají nad růstem ceny svého zamilovaného fetiše.

Ty doby jsou pryč. V pátek vyletěla ze Severní Koreje další raketa směr Japonsko a akcie následně vzrostly na historická maxima, VIX jakoby o raketě nevěděl a bezpečná aktiva se poroučela dolů. Dění potvrzuje známou lidovou moudrost hovořící o tom, že na všechno se dá zvyknout. I na Kima a jeho výstřelky. Na trzích panuje skvělá nálada. Kim neKim, makra nemakra, hrozby nehrozby.

 

 

 

 

 

 

 

 

Extrémní bezstarostnost ukazuje i tachometr, který na základě několika relevantních ukazatelů sestavuje televizní stanice CNN. Během jednoho měsíce jsme se dostali ze stádia extrémních obav, do stadia naprosté bezstarostnosti.

Stalo se za ten měsíc něco tak fundamentálně důležitého, že to dokázalo zvrátit obavy investorů? Ani ne. Svět je pořád stejně nebezpečné místo pro život, úrokové sazby hlavních centrálních bank se nacházejí stále proklatě nízko, většina akciových trhů je nadále docela drahá, stejně tak jako velká část dluhopisového vesmíru.

V minulém týdnu zaujala data o evropské inflaci, která vyrostla na 1,5 %. To je tempo, se kterým jsme se setkali naposledy na počátku letošního jara. Rostoucí inflace je otázkou pro Evropskou centrální banku, jejíž zasedání se rychle blíží. Bude vyšší inflace pro ECB důvodem pro korekci její aktuální politiky a počátek omezování výkupu eurových dluhopisových a dalších aktiv z trhu?

V USA všichni čekali až do konce týdne na čísla z amerického trhu práce. A ta rozhodně nepotěšila. Ohlášený údaj o nově vytvořených pracovních místech mimo zemědělství s rezervou nedosáhl na odhady trhu. Negativní zprávou může být také zvýšení míry nezaměstnanosti na 4,4 procenta z předchozích 4,3 procenta.

Nejdůležitějšími událostmi právě započatého týdne budou zcela jistě zasedání centrálních bank ve Spojených státech a v Evropě. Nepředpokládá se, že by obě banky nějak výrazně změnily svoji dosavadní politiku, či dokonce zvýšily úrokové sazby. Zajímavé bude ovšem sledovat, jak budou centrální bankéři reagoval se svých následných projevech.

Podrobný komentář včetně porovnání fondů zaměřených na indické akcie naleznete zde.

Související články

Výnosy

Na optimistické vlně (Videokomentář: Týden 13)

Guvernéři FEDu okomentovali budoucí plány kolem dalšího snižování úrokových sazeb a akciové trhy tento komentář potěšil. Dočkali jsme se tak nových rekordů, které následně mírně korigovaly. Dluhopisy víceméně stagnují, komodity…

26. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Výnosy

BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

V tomhle rozhovoru o zajištění na penzi si Tomáš Dvořák, spolumajitel finančně-poradenské společnosti BONITES group, nebere servítky. „Přibývá lidí, kteří si ‚něco‘ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka,…

22. 3. 2024 7 minut čtení minut čtení

Výnosy

Nedařilo se dluhopisům (Videokomentář: Týden 12)

Optimistická inflační očekávání trhu se ne zcela naplnila, což ve svém důsledku znamená, že se v blízké době nemusíme dočkat rychlého snižování úrokových sazeb. Akciové trhy tuto negativní zprávy ustály…

21. 3. 2024 1 minut čtení minut čtení

Zpět na články

Články e-mailem každý pátek

Rádi vám předáme know-how. Nechte nám na sebe kontakt.