Není půjčka jako půjčka

Když potřebujete rychle půjčit, máte hned několik možností. Jestliže máte bankovní účet s povoleným přečerpáním do mínusu nebo pokud máte kreditní kartu, je to pro vás asi nejrychlejší a nejjednodušší řešení. Pozor ale na poplatky, které mohou být větší než byste si mysleli.

Jestliže tyto možnosti nemáte a potřebujete peníze opravdu rychle, může být dobrým řešením půjčit si od někoho v rodině nebo u přátel. V tomto případě je vše o důvěře a vy tak riskujete, že si ošklivě zničíte dobré vztahy.

Jedním z řešení tak může být tzv. krátkodobá půjčka nebo také mikropůjčka. Jde o malé půjčky, které vynikají jednoduchostí a rychlostí. Jejich výše bývá obvykle do 10 tisíc korun na pár týdnů nebo na měsíc. Zatímco velkých bankovních půjček je v Česku jen několik, tzv. rychlých půjček od nebankovních společností jsou stovky. Je proto opravdu důležité vybrat si výhodnou a bezpečnou značku.

Autor: Foto: scom

Jak vybrat dobrou rychlou půjčku

Rychlá online půjčka může být dobrý sluha, ale zlý pán. Jejich nabídka je opravdu nepřehledná. Při jejich výběru se proto řiďte alespoň těmito základními pravidly:

  • kdo rychlou půjčku poskytuje? Je to dobře známá společnost nebo značka, o které jste nikdy nic neslyšeli? Mezi největší poskytovatele krátkodobých půjček teď podle našeho malého průzkumu patří značky Kamali, Ferratum Bank a Zaplo.
  • je značka transparentní? Jsou veřejně a na první pohled dostupné všechny důležité informace jako kontakty (telefon, email, poskytovatel, sídlo), vzory podmínek, kompletní sazebník a podobně?
  • jak na vás působí vystupování značky na Facebooku? Je jejich oficiální stránka často aktualizovaná? Jak na stránce komunikují s klienty a jaké recenze jiní uživatelé služby značce na Facebooku napsali?

I když se vám bude zdát, že všechny tyto body splňuje daná značka na jedničku, to nejdůležitější, co vás asi bude zajímat, jsou poplatky. Takže: kolik vlastně stojí taková rychlá půjčka a jak vybrat tu nejlepší?

První půjčka zdarma není všechno

Jedním z oblíbených triků je první půjčka zdarma. Jde o nabídku určenou pro nové klienty dané značky. Například u Kamali si tak můžete půjčit až 10 000 korun na pár týdnů zdarma a u Ferratum Bank pak 9000 korun. Když splatíte včas, tak v těchto případech skutečně nezaplatíte ani o korunu navíc.

Má to ale háček. Podívejte se, kolik vás budou stát další poplatky pro případ, kdybyste se snad náhodou dostali do problémů se splacením nebo si chtěli vzít půjčku opakovaně.

Zde jsou extrémní rozdíly. Například u nejvýhodnější Kamali vás přijde odložení termínu splatnosti půjčky o dalších třicet dní jen na 490 korun, naopak u konkurence to může být klidně i přes tři tisíce korun.

Autor: Kamali.cz

Jestliže budete s první půjčkou zdarma spokojeni, dost možná, že si budete chtít půjčit znovu. A zde opět pozor. Rozdíly v poplatcích jsou šokující. Zatímco u nejvýhodnější Kamali zaplatíte za půjčku ve výši 10 000 korun na třicet dní přijatelných 330 korun, u Ferratum Bank to už bude více než desetinásobek – celkem 4800 korun.

Autor: Kamali.cz

Údaje pocházejí z veřejných webových stránek jednotlivých poskytovatelů ke dni 18. 9. 2017.

Asi jediná možná volba

V našem malém průzkumu tak vítězí rychlá půjčka Kamali. Má nejnižší poplatky mezi krátkodobými půjčkami, poskytuje ji stabilní a zavedená společnost, aktivně komunikuje se svými klienty a na Facebooku má řadu kladných hodnocení. Její vyřízení probíhá online (firma nemá žádné pobočky ani nepotřebuje žádné papíry) a schválení je díky propracovanému systému do 1 minuty.

Zdálo se nám, že v tom musí být nějaký háček, a proto jsme si prostudovali i její veřejně dostupný podrobný sazebník a vzor smlouvy o půjčce a skutečně je vše jasné a přehledné. Zkusili jsme si také vyhledat zmínky o Kamali (dříve známé jako Japonská půjčka) na internetu , a zjistili jsme, že podle mnoha nezávislých článků je Kamali dlouhodobě nejoceňovanější rychlou půjčkou na pár dní, např. podle recenze iDnes.cz, velké cenové srovnání iDnes.cz. iHned.cz označuje Japonskou půjčku, předchůdce Kamali, jako nejlevnější na trhu mikropůjček.

Jestliže už tedy skutečně potřebujete rychlou půjčku a nemůžete využít svých úspor, kontokorentu nebo kreditní karty, můžeme vám doporučit právě Kamali.