Kauza ROP Severozápad: soud vrátil případ Kušnierze a Vráblíka k došetření

Ústecký krajský soud vrátil k došetření případ bývalých ředitelů úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze a Petra Vráblíka. Kauza bude spojena s aktuálním případem ovlivňování projektů v programu, řekl státní zástupce Vladimír Jan. Soud přitom Vráblíka loni obžaloby zcela zprostil, Kušnierze částečně. Případ ale vrátil k novému projednání pražský vrchní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz

Obžalovaný bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz | Zdroj: ČTK

Kušnierz s Vráblíkem čelili obžalobě z údajných machinací v ROP Severozápad spolu s dalšími lidmi. Kromě nich se kauza ovlivňování projektů týkala také někdejšího náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudy, dalšího někdejšího ředitele úřadu Pavla Markvarta a úřednice Ireny Kotlanové, kteří dostali podmínky. Jsou už pravomocné, stejně tak je pravomocné zproštění viny bývalého právníka úřadu Jana Martinovského.

Kušnierz Česko neblaze proslavil, píše vrchní soud ke kauze ROP. Žalobce podal dovolání

Číst článek

Vráblíka krajský soud loni v březnu zcela zprostil viny. Kušnierzovi sice vyměřil souhrnný sedmiletý trest vězení, ale i jeho částečně viny zprostil. Právě tuto část pak vrchní soud vrátil k novému projednání. A krajský soud případ vrátil do přípravného řízení. Podle předsedkyně senátu Kamily Elsnicové soud vyhověl rozhodnutím požadavku žalobců.

„My jsme rozhodovali k návrhu státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze, který u veřejného jednání navrhl, aby se věc vrátila státnímu zástupci k došetření. A protože Vrchní soud v Praze nemohl, protože nezjistil závažné procesní chyby, sám vrátit věc k došetření, tak v odůvodnění jejich rozhodnutí navrhl zdejšímu soudu tento postup, pokud k tomu nahlédneme," uvedla Elsnicová.

Rozhodnutí podle Jana znamená, že oba případy budou nadále prověřovány a spojí se s aktuální kauzou ovlivňování projektů v ROP Severozápad. V té jsou Vráblík i Kušnierz znovu obviněni. Kušnierz dorazil k soudu z vězení, kam nastoupil v srpnu, aby si odpykal sedmiletý trest. Vráblík se z jednání omluvil. Jeho advokát Roman Lamka podal proti rozhodnutí soudu stížnost. "Ponechali jsme si lhůtu a více se k tomu vyjadřovat nebudu," řekl Lamka.

V aktuální kauze ROP Severozápad se týká 26 obviněných a Kušnierz spolupracuje s policií. Kromě něho a Vráblíka jsou obvinění například podnikatel Daniel Ježek, bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (dříve ČSSD) nebo ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Naposledy kriminalisté obvinili poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM). Kriminalisté usilují také o to, aby německé úřady vydaly podnikatele a někdejšího senátora ODS Alexandra Nováka.

Soud se ROP Severozápad zabývají už několik let. V lednu 2014 poslal odvolací Vrchní soud v Praze Kušnierze na pět let do vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci veřejného činitele. Ústecký okresní soud už téměř dva roky řeší případ údajně neoprávněně vyplacených doložek bývalým ředitelům ROP Severozápad. Před soudem stojí bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, bývalí ředitelé úřadu Pavel Markvart, Jiří Červinka a současná ředitelka Jana Havlicová. Obžalován je také právník Martinovský.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme