Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu je v exekuci. Odmítl vydat účetnictví

Události: Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu je v exekuci (zdroj: ČT24)

Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál čelí exekuci. Muž, který měl vymáhat miliardy vytunelované Viktorem Koženým, podle dozorčí rady odmítá vydat klíčové dokumenty.

Častorál byl původně jediným likvidátorem. Soud ale k němu jmenoval další dva. Ti navrhli exekuci s tím, že jim Častorál odmítá dát dokumenty potřebné pro vymáhání peněz od firem kolem Koženého a jeho spolupracovníků. Kvůli tomu hrozí, že se klienti svých peněz nedomůžou.

„Častorál dobrovolně nevydal účetnictví, účetní doklady, archiv,“ zdůvodnil zásah předseda představenstva holdingu Jakub Sedláček.

V sídle Harvardského průmyslového holdingu, nástupnické organizace fondů založených v devadesátých letech, proto zabavil exekutor především účetnictví a dostal se i do trezoru, kde měly být klíčové dokumenty.

„Nespolupracoval s exekutory, nechal si dokonce odvrtat dva trezory. Tvrdil, že některé dokumenty tam nemá, ač je exekutor nalezl a zajistil,“ vysvětlil Sedláček.

Sám Častorál považuje řízení za nezákonné. „To je nehorázný. To je útok na likvidátora, který se podílel na odsouzení Koženého a Vostrého. Tam je stížnost exekutorské komoře, ministru spravedlnosti,“ řekl Častorál.

Mojí motivací je přispět ke změně světa.
Viktor Kožený
prezident Harvardských fondů (citace z roku 1999)

Sám Kožený se považuje za nemajetného

Holding je nástupcem Harvardských investičních fondů založených v 90. letech Viktorem Koženým. Podle soudů zmizelo vinou Koženého a jeho spolupracovníka Borise Vostrého z firmy zhruba dvacet miliard korun. Kožený se dnes ukrývá na Bahamách a tvrdí, že je téměř nemajetný.

„Bohatství, co dneska člověk má, je hlavně intelektuální bohatství,“ řekl Kožený Reportérům ČT v roce 2003.

Kožený byl před českými soudy odsouzený k jedenáctiletému vězení, jeho spolupracovník Vostrý dostal o jeden rok méně. O vydání Koženého pobývajícího na Bahamách usiluje Česko už třináct let. Neuspěly zatím ani Spojené státy, které chtěly finančníka stíhat kvůli korupci při privatizaci v Ázerbájdžánu. Ani Vostrý do vězení nenastoupil a dodnes se ukrývá ve středoamerickém státě Belize.

Kožený zbohatl počátkem 90. let na české kuponové privatizaci. V roce 1990 v Praze založil Harvardské fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od více než 800 tisíc držitelů investičních kuponů, což byla téměř desetina účastníků.

Masivní mediální kampaň přiměla statisíce Čechů k tomu, aby s příslibem desetinásobného zisku kupovala kupony a vzápětí je postoupila fondům. Ty vzápětí Kožený spojil a přeměnil na investiční společnosti. Jednoduchý krok mu umožnil, aby získal moc nad penězi, poslal holding do likvidace a jako vítěz veřejné soutěže peníze převedl do zahraničních firem.

Kožený má irské občanství a žije na Bahamách. Stíhán je i v USA, kde je obviněn mimo jiné za úplatkářství spojené s privatizací v Ázerbájdžánu. Bahamy jej však dosud nevydaly. Vostrý žije ve středoamerickém státě Belize.

Viktor Kožený
Zdroj: ČT24