Zeman v New Yorku převzal cenu Bojovník za pravdu. Vyzval k přesunu ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma

Americký židovský fond udělil v New Yorku českému prezidentu Miloši Zemanovi cenu Bojovník za pravdu. Nadace Gershona Jacobsona ocenila jeho dlouhodobou podporu Izraele a Židů na galavečeru uspořádaném časopisem Algemeiner.

New York (Aktualizováno: 6:31 19. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký židovský fond udělil v New Yorku českému prezidentu Miloši Zemanovi cenu Bojovník za pravdu

Americký židovský fond udělil v New Yorku českému prezidentu Miloši Zemanovi cenu Bojovník za pravdu | Zdroj: Pražský hrad

Prezident Zeman pak na úvod svého děkovného projevu vyjádřil solidaritu s Izraelem, když zopakoval, že „Je Žid“. Parafrázoval tak známý výrok někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho, který v r. 1963 u Berlínské zdi řekl „Ich bin ein Berliner“- Jsem Berlíňan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman převzal cenu Bojovník za pravdu

V děkovné řeči dál český prezident vyzval demokratické země, aby přesunuly své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zároveň upozornil, že verbální solidarita nestačí, a zdůraznil potřebu konkrétních akcí. Jednou z nich jsou podle něj právě jeruzalémská velvyslanectví.

Přesun svého diplomatického úřadu z Tel Avivu slíbil před volbami také americký prezident Donald Trump. Sám Zeman navrhl zřízení české ambasády v Jeruzalémě už před čtyřmi lety.

Zemana mezi 100 osobností, které pozitivně ovlivnily život Židů, opět zařadil vlivný židovský list The Algemeiner. Na tento seznam se již český prezident dostal v roce 2015. Na letošním seznamu, který The Algemeiner zveřejnil na galavečeru v pondělí večer newyorského času (v noci na dnešek SELČ), jsou také například americký prezident Donald Trump nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zeman v USA

Prezident Miloš Zeman při své cestě do New Yorku také podpořil kandidaturu ministryně Karly Šlechtové z hnutí ANO do vrcholné pozice v OSN. Českou ministryni pro místní rozvoj podporuje ve snaze postavit se do čela Programu OSN pro lidská sídla.

Zeman je pro Trumpa nezajímavý. Havla by určitě přijal, tvrdí Cyril Svoboda

Číst článek

Cílem Programu OSN pro lidská sídla je podporovat udržitelný rozvoj lidských obydlí. Má za úkol například posilovat spolupráci mezi vládami a občanskou společností. Jinými slovy omezovat chudobu ve městech nebo slumech, připravovat rozvoj jejich infrastruktury nebo obnovu po přírodních katastrofách.

Většinou na tom úřad spolupracuje s nevládními organizacemi a vládami. Ministryně Šlechtová kandiduje do čela programu - na funkci výkonné ředitelky. Prezident Zeman kvůli tomu jednal s předsedou valného shromáždění Miroslavem Lajčákem, který je současně i slovenským ministrem zahraničí.

Robert Mikoláš, Tomáš Fiala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme