Strojvedoucí dostanou vlakové simulátory. Nacvičí třeba nebezpečné situace na přejezdech

Strojvedoucí Českých drah dostanou simulátory pro nácvik zvládání nebezpečných situací. Dvojici trenažérů pro strojvedoucí dráhy nakoupily za 30,7 milionu korun. Školit se na nich budou moci od příštího roku, kdy by měly být podle smlouvy dodány.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strojvedoucí Českých drah dostanou simulátory na nácvik nebezpečných situací

Strojvedoucí Českých drah dostanou simulátory na nácvik nebezpečných situací | Foto: Tim Adams (Flickr.com) | Zdroj: CC BY 2.0

Smyslem jejich nákupu je potřeba natrénovat situace, které z bezpečnostních důvodů nejde zkoušet při řízení skutečného vlaku. První z trenažérů by měl být umístěn v pražském depu ve Vršovicích a druhý přístroj bude umístěn v Dopravně vzdělávacím středisku v České Třebové, uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Praha vykoupí od Českých drah pozemky pod oblouky Negrelliho viaduktu

Číst článek

České dráhy se pro pořízení těchto zařízení rozhodly před dvěma roky po sérii nehod, jako byla nehoda osobního vlaku na pražském Masarykově nádraží, vykolejení rychlíku v Horažďovicích a střet pendolina s kamionem na železničním přejezdu ve Studénce.

Kromě rutinních mimořádností, jako je výpadek elektrického napětí, je možné s trenažéry simulovat například poruchy návěstidel nebo náhlou změnu návěstidel. Havárii ve Studénce z 22. července 2015 nepřežili tři lidé a vyžádala si dvě desítky zraněných. Řidič kamionu vjel na koleje v době, kdy už svítila červená světla. Vůz pak zůstal zavřený mezi závorami.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme